You are currently viewing Vodič za preživljavanje u slučaju povrede na trčanju
Izvor: pexels.com

Vodič za preživljavanje u slučaju povrede na trčanju

Ako trčite dovoljno dugo sigurno je da ćete se povrijediti. Trkači su posebno skloni povredam jer ponavljaju stresove na tijelu. Bez obzira na vrstu, težinu ili dužinu trajanja  povrede ako su prisiljen na pauzu od trčanja, trkači se često teško nose sa tim.

Šta možete očekivati kad se povrijedite na trčanju

Trkači često poriču da su povrijeđeni ili umanjuju ozbiljnost povrede. Postaju previše optimistični da će bol nestati sam od sebe. Misle da mogu da riješe povredu sa istezanjem, treningom snage ili tretiranjem povrede. Također posjete  fizioterapeuta ili kiropraktičara u nadi da će ih to brzo vratiti na stazu. Nažalost, često je kasno. Povrijeđeni ste.

U ovom trenutku trkači su primorani da uzmu vrijeme za opravak. U skoro svim slučajevima podcijenjuju vrijeme za oporavak. Budući da im je uskraćena dnevna rutina često mogu postati uznemireni, razdražljivi, depresivni i genralno osjećaju se nelagodno zbog toga što ne mogu da trče. Mentalna/psihološka patnja koju doživljavaju je često gora od fizičke boli i nelagode koju osjećaju.

Produktivnost, nivo energije, obrasci spavanja i navike u ishrani se također mogu promijeniti zbog povrede često na nepovoljan način. Trkači često mogu biti “jadni” kad su povrijeđeni. Pokušajte biti pozitivni.

Šta trebate uraditi ako se povrijedite na trčanju

Zdravlje i potpuni oporavak od povrede trebao bi da budu prioritet za trkače. Povratak trčanju prije nego se potpuno oporavite može pogoršati stvar i samo još više odgoditi povratak trčanju. Također uzimanje pauze od trčanja bilo zbog povrede ili ne, može biti prilika da radite na slabostima, trošite vrijeme na druge aktivnosti i ponovo otkrijete strast prema trčanju i treningu.

U mnogim slučajevim cross trening kao što je plivanje, vožnja bicikla ili trening snage mogu da zamijene trčanje i pomognu da održite zdrav razum. Pobrinite se da ne izlažete ponovnom stresu i optrečenju područje koje je oštećeno. Pitajte ljekara da li možete sigurno da radite druge aktivnosti. U nekim slučajevim potreban je potpuni odmor i to treba poštovati i držati se toga.

Neki ljudi možda žele da se distanciraju od trčanja i izloženost okruženju trkača može da im stvara dodatni stres i anksiznost, dok drugi žele da ostanu aktivni i uključeni – ako ne možete da idete na trke razmislite o volontiranju. U svakom slučaju uradite ono što je najbolje za vas i šta mislite da je ispravno za mentalno i fizičko zdravlje.

Povrede se dešavaju ali često mogu biti prilika za učenje, rast i poboljšanje vas kao trkača.