You are currently viewing 6 znakova da vam je potreban odmor od treninga
Izvor: Photo by Victor Freitas from Pexels

6 znakova da vam je potreban odmor od treninga

Kad se osjećate ekstremno motivisanim i želite da vidite rezultate, često se možete udaljiti od vašeg cilja.

Možda ste vidjeli neke stvari na društvenim mrežama kao što je “nema slobodnih dana” i osjećate da morate trenirati savaki dan da biste vidjeli rezultate. Stvarnost je takva da su svi različiti i u različitoj fazi treninga i apsolutno je bitno da slušate svoje tijelo prije nego se gurnete daleko iznad svojih granica. Posljednja stvar koju želite da uradite je da pretjerate i rizikujete da se razbolite ili povrijedite.

Vaše performanse se povećavaju i vaši mišići rastu i dok se odmarate.

Ako primjetite da ne napredujete, to može biti ako ne trenirate dovoljno ili se ne odmarate dovoljno.

Sjedeći znakovi su znak da trebate uzeti odmor:

1. Osjećate se iscrpljeno iako spavate 6-9 sati

Ako znate da ste dovoljno spavali ali i dalje se osjećate iscrpljeno, bolno i umorno uzmite dan odmora. Dajte mišićima pauzu, a umu odmor od razmišljanja šta ćete raditi. Prava transformacija se dešava za vrijeme spavanja i dok se odmarate – budite sigurni da dajete svome tijelu ono što mu treba da biste vidjeli stvarne rezultate.

2. Želite trenirati ali vas bole mišići nakon 2-3 dana

Ponekad ako forsiramo određenu mišićnu grupu, ona može da bude upaljena i dva dana kasnije. Ovo se naziva odgođena mišićna bol. Možda ćete znati za ovaj osjećaj nakon što ne trenirate noge neko vrijeme i onda uradite intezivni trening čučnjeva.

Ako ste planirali da trenirate tu grupu mišića dva dana kasnije, ali još uvijek vas bole ti mišići promijenite raspored. Trening kad su vaši mišići previše bolni otežava vam održavanje dobre forme. Dajte mišićima vremena da se potpuno oporave i izgrade prije nego ih opet “razbijete” vježbanjem. Ako je bol jaka uzmite dan odmora ili vježbajte druge mišiće.

3. Pijete vodu ali se ne osjećate hidrirano

Pijete vodu ali se ne osjećate hidrirano? Ovo može biti povezano sa nedvoljnim unosom tečnosti ili čak sa toplim vremenom, ali može biti i zbog činjenice da veoma naporno trenirate i da je vrijeme da date tijelu dovoljno vremena za odmor, obnovu i rehidraciju. Može biti da je vaše tijelo u kataboličkom stanju. Simptom je dehidracija.

Žeđ je posljedni signal da je vašem tijelu potrebna voda. Budite sigurni da pijete vodu i kad ne osjećate žeđ.

4. Već ste trenirali 5 ili 6 dana ove sedmice

Odmorite se! Već ste učinili dosta dobrog za vaše tijelo, a sad ga pustite da se odmori i oporavi.

5. Osjećate se sporo i slabo u posljednja dva treninga

Naravno da ne možete biti jaki svaki dan. Ali kad primjetite da vježbe koje ste radili s lakoćom sad radite teže treba da uzmete pauzu. Dobro pravilo: ako se nakon zagrijavanja ne osjećate bolje vjerovatno ste previše umorni za vježbanje.  

6. Mrzovoljni ste

Čini se da vas svaka sitnica iritira? Kad se tijelo iscrpi od previše treninga možda ćete primjetiti da ste nerovozni. Prije nego se istresete na nekog drugog, presipitajte svoj raspored treninga i pokušajte da napravite sebi raspored tako da imate dan odmora i jednu noć dobrog spavanja prije sljedećeg treninga.

Rješenje: ostanite aktivni na dan odmora

Odlazak u brzu šetnju, pješaćenje niskim intenzitetom, plivanje ili lagana vožnja bicikla dobar su primjer aktivnog odmora.