You are currently viewing Zimski trening: Zašto trebate vježbati za vrijeme zimskih mjeseci
Izvor: www.pexels.com

Zimski trening: Zašto trebate vježbati za vrijeme zimskih mjeseci

Znači li zimsko vrijeme snijeg, prazničnu hranu ili depresiju i ponovno debljanje?

Nažalost, za mnoge od nas da, kad je napolju hladnije i noći su duže raspoloženje nam opada i kilogrami rastu.

Šta uzrokuje debljanje zimi

Debljanje zimi je stvarno, ali ne brinite – to nije 2kg kako čitamo u časopisima. Zapravo prosječno zimi dobijemo 0.48kg. Problem je što se taj višak kilograma ‘lijepi’. Oni ne nestaju za vrijeme ljetnih mjeseci i vremenom mogu dovesti do pretilosti.

Dosta se raspravlja o zimskom debljanju, ali postoje dva ključna faktora: životni stil i biologija. Nije tajna da nam je draže za vrijeme zime ostati u kući nego izači vani na trčanje. Uz sve ovo konzumiramo meso, čokolade i alkohol za vrijeme praznika.

Biološko porijeklo zimskog debljanja

Biloško porijeklo debljana za vrijeme zime je puno dublje nego što mislimo: Ljudi posjeduju urođenu težnju za dobivanje kilograma kao način preživljavanja za vrijeme nestašice hrane. Historijski ovo je bilo najgore za vrijeme zime. Rizik od prejedanja tada nije bio problem. Univerziteti u Engleskoj sugerišu da je najgori dan za započinjanje nove dijete prvi dan nove godine.

Hladno vrijeme maksimizira sagorijevanje kalorije

Vježbanje je jedan od najboljih načina za sprečavanje neželjenog debljanja. Međutim, za značajno mršavljanje treba da vam fizička aktivnost traje više od četiri sata. Tajna zimskog vježbanja je maksimiziranje sagorijevanje kalorija za vrijeme zimskih mjeseci. Zašto:

Aktiviratjte tamno masno tkivo

Većina naše tjelesne masti se skladišti kao neaktivno bijelo masno tkivo, koje nudi izloaciju, ali ne može stvarati toplinu. Pri velikoj hladnoći odgovor na hladnoću je drhtanje koje može povećati potrošnju energije. Međutim drhtanje je vrlo neugodno i ne preporučuje se kao strategija za povećanje sagorijevanja kalorija.

Tamno masno tkivo s druge strane ima posebno svojstvo. Ovo vitalno tkivo se aktivira za vrijeme hladnoće stvarajući toplotu koja nam je potrebna za normalno funkcionisanje. Proizvodnja toplote za vrijeme hladnoće može činiti 11.8% potrošnje energije u fazi mirovanja. Nedavno istraživanje pokazuje da se tamno masno tkivo prilagođava vanjskoj temperaturi stvarajući više topline i sagorevajući kalorije.

Sad provodimo 90% vremena u zatvorenom prostoru gdje se temperatura okoline kontroliše. Smatra se da porast gojaznosti ima veze s našim stalnim toplim okruženjem.

Tamno masno tkivo kroz izlaganje hladnoći povećava osjetljivost na inzulin, reguliše šećer u krvi i smanjuje rizik od debljanja.

Najblji način da se borite sa zimskom “depresijom”

Sezonski afektivni poremećaj (SAP) može zahvatiti bilo koga i javlja se kod 6% – 14% stanovnišva u zavisnosti od toga gdje živite. Osim što se osjećate strašno, SAP može doprinjeti povećanju kilograma zbog pretjeranog unosa hrane.

Naučno istraživanje pokazuje da vježbanje napolju može ublažiti simptome SAP hemijskim oslobađenjem serotonina, te prirodnim izlaganjem suncu.

Isto ishrana bogata ribom jača osnovne zalihe vitamina D i bori se protiv simptoma SAP.

Vježbanje za vrijeme hladnoće sagorijeva više kalorija i poboljšava vaše raspoloženje. Iskoristite priliku dok su još hladniji dani i izađite napolje i vježbajte.