You are currently viewing Iskoristite svoju povredu kako bi postali bolji trkač
Izvor: Photo by Autumn Goodman on Unsplash

Iskoristite svoju povredu kako bi postali bolji trkač

Ako pitate bilo kojeg trkača koja je njegova najgora noćna mora mnogi od njih će vam reći da je to povreda koja ih sputava da trče. Nažalost priroda sporta je takva da se u jednom trenutku i najboljima desi da se provrijede.

A kad se to desi, možda ćete se naći u situaciji da želite da ostanete kod kuće i da se samosažalijavate. Ali nije vrijeme da dozvolite da vas negativne emocije spuste. Umjesto toga, uzmite kraću pauzu i fokusirajte se na razloge zbog kojih je dobro biti povrijeđen.

Koristite povredu kao priliku

Počnite da prihvatate svoje slobodno vrijeme od trčanja kao rijetku priliku. Možda imate priliku da usavršite neki drugi sport za koji niste imali vremena. Možda počnete više da šetate sad kad ne možete da trčite, možda odvedete djecu u šetnju umjesto da nađete nekog ko će ih čuvati dok vi trčite. Dok će uvijek postojati negativna strana pauze, fokusirajte se na to da budete pozitivni. I vjerovatno će to biti odličan način da se mentalno i fizički odmorite istovremeno razvijajući dodatne vještine i snagu.

Radite stvari koje ste žrtvovali

Jedina stvar koju možete prihvatiti i vidjeti kao priliku je više vremena. Trčanje je zahtjevno i kao rezltat kad su u pitanju veliki ciljevi i rad na trkama mnoge stvari se guraju u stranu. Bilo da je to otkazivanje večere sa prijateljima petkom ili malo vremena provedenog sa porodicom da bi se mogli posvetiti treningu. Povreda vam omogućava da napravite korak unazad i provodeći neko vrijeme radeći druge stvari. Ovo je vaša šansa da iskoristite povredu i potrošite vrijeme na nešto drugo što volite.

Obavezati se na oporavak

Ne postoji ništa kao povreda da vas podsjeti koliko je važno fokusirati se na oporavak. Trčati je teško, oporavak je težak, kad počnete da zanemarujete i zazuzimate pasivnu ulogu u tome posljedica je povreda. Dok ste povrijeđeni imat ćete vremena da se fokusirate na nekoliko važnih aktivnosti oporavka:

  • Spavajte više: imajući na umu koliko se vaše tijelo oporavlja i obnavlja dok spavate, ovo je neophodno razmotriti.
  • Provjerite svoju ishranu i posvetite vrijeme uspostavljanju i nastavku balansa i unosa energije koju možete ponijeti sa sobom kad se vratite treningu. Nemojte odustati od dobrog hranjenja samo zato što ne možete da trčite.
  • Posjetite profesionalca i uzmite ovo vrijeme za sastanke sa specijalistom koji vam mogu ponuditi rehabilitacijsku  podršku.

Gradite snagu

Tokom povrede mnogi su zabrinuti zbog gubitka kondicije i sav napor koji je uložen da bi se povećala snaga trčanja počinje da nestaje.

U zavisnosti od vaše povrede, ako morate da napravite pauzu od trčanja, to je odlična prilika da radite na drugim mišićima koji će vam pomoći kad se vratite trčanju. Alternativno, sada je odlično  vrijeme da se konačno držite gornjeg dijela tijela: povećana snaga gornjeg dijela tijela omogućuje vam bolji položaj i oblik koji poboljšava disanje, i kao rezultat toga, performanse.

Možda još važnije kad govorimo o jačanju, međutim, u mnogim slučajevima korijen povrede nije tamo gdje boli. Treneri kažu da je važno jačati kukove u borbi protiv slabosti koljena, dok se fokusiranje na jačanje listova može pomoći u problemima sa člankom i okolnim tetivama.

Uzmite pauzu

Kao trkači niste uvijek dobri u slušanju vašeg tijela kad vam kaže da je umorno, umjesto da slušate vaše tijelo želite da prođete kroz ključni trening na kalendaru ili želite biti sigurni da možete izdržati dugo trčanje. Ali povreda je signal da je vrijeme da uzmete pauzu i prilika da radite neke nove stvari i oporavite se.