You are currently viewing Zašto vam je potreban odmor i opravak
Izvor: pixabay.com

Zašto vam je potreban odmor i opravak


Trčanje, trening i trka su važan dio slagalice. Ali za one koji žele da budu bolji i brži odmor i opravak su apsolutno od suštinske važnosti.

Trkači su često zabrinuti za ono što rade – koliko često, koliko daleko, koliko brzo – tako da često zaborave šta se dešava kad ne rade ništa.

Kao što su se dmična brzina i dugo trčanje od vitalnog značaja za uspješan plan treninga, isto tako je i odmor i opravak važan odnosno dani kad ne trčite nikako ili ako baš morate trčite sporije i kraće.

Mnogi se iznenade kad čuju da poboljšanja koja vide iz nastavka trčanja i treninga zapravo ne dolaze za vrijeme ponavljanja teških intervala. Adaptacija i poboljšanje se dešavaju u minutama, satima i danima kad se trčanje završi.

Trčanje ili bio koja druga fizička aktivnost je stresni stimulans koji narušava normalno stanje tijela. Kad se ovo dogodi, tijelo reaguje tako da se vraća u prirodno stanje. Kad trčite brzina otkucaja srca se povećava kako bi pumpala više krvi u radne mišiće. Brzina disanja se povećava da biste mogli uzeti više kisika. Kad temperatura raste znojite se da biste se ohladili. Ovo su osnovne funkcije tijela ali se također ove vještine mogu poboljšati s vremenom, a vrijeme je upravo ono što treba tijelu da se adaptira i poboljša.

Nakon bilo kakvog napora tijelo treba vrijeme da se prilagodi i napravi neophodne promijene kako bi se nosilo sa stresom koje je prethodno pretrpilo. Zbog ovoga se dani odmora i oporavka optimalno planiraju.

Također je važno razlikovati dva tipa opravka a to su aktivni i pasivni. Pasivni opravak ne znači ništa to je dan ili dva bez trčanja, cross treninga i ograničene fizičke aktivnosti. S druge strane aktivni opravak može uključivati neku fizičku aktivnost ali je često drugačijeg tipa sa lakšim tempom. Oba tipa oporavka omogućavaju tijelu da se odmori, adaptira i poboljša i da se pripremi za buduće napore. Aktivni opravak može čak i ubrzati proces adaptacije pružanjem niskog stimulans stresa i dodavanjem dodatnog volumena treninga.

Ako trčite dva ili tri dana tokom sedmice vjerovatno ćete uzimati slobodan dan između trčanja. Ako trčite četiri ili više dana, bilo bi pametno da uzmete slobodan dan poslije napornog i dugog trčanja.

Oni koji neprestano trče i treniraju, dan za danom ili rade teške napore imaju povećan rizik od povreda, bolesti, sagorijevanja i pretreniranosti jer ne dozvoljavaju tijelu da se opravi.

Kad radite ispravno odmor i opravak postaju suštinski dio vaše rutine. Važno je znati kad i zašto je vrijeme oporavka važno i kako će vam ovo vrijeme pomoći da budete brži, jači i da uživate u trčanju.