You are currently viewing Zašto trkači mrze trotoar
Izvor: pexels.com

Zašto trkači mrze trotoar

Posebno za vrijeme zimskih mjeseci trkači se na vrijeme povlače s ceste na trotoar. Oni su obično ravni i nema vozila na njima – zašto ih ne bi voljeli?

Problemi s trčanjem na trotoaru

Trkači plaše šetače

Trkači ne vole da plaše ljudi, ali ponekad se to desi iako oni nisu imali namjeru da to urade. Kad trkači upozoravaju šetače da prolaze mogu ih uplašiti isto toliko kao kad im se približavaju bez upozorenja.

Kolica

Kad trotoar postane uži za vrijeme zimskih mjeseci, mimoilaženje s kolicima može da postane naporno. Trkači moraju da zakorače na snijega ili usporiti iza te osobe koja gura kolica.

Veoma je teško trčati s prijateljem

Zbog velikog prometa na trotoaru veoma je teško voditi konverzaciju s prijateljm s kojim trčite istovremeno poštujući ljude koji hodaju po trotoaru. Na kraju krajeva to je zajednički prostor, pa većinom preferirajte solo trčanje.

Ne možete biti sami s mislima

Dok trčite trotoarom u gradu puno se stvari dešava i trkači moraju da se prilagođavaju zbog svoje sigurnosti i sigurnosti onih koji se kreču po trotoaru. Ako ste trkač koji voli da pusti svoje misli da lutaju onda trotoar nije za vas.

Kako da poboljšate vaša iskustva na trotoaru

Nemojte trčati trotoarom za vrijeme najvećih gužvi

Najveće gužve na trotoarima su vikendom popodne i radnim danima kad je radno vrijeme. Ako su ceste i trail opasne za trčanje onda se odlučite za traku za trčanje ili trčite rano ujutro.

Obavjestite pješake kad ste nekoliko metara iza njih, a ne kad im se približite

Pješaci se prestraše kad trkač iza njih vikne „sklonite se“. Najavite im vaš dolazak ranije, a nemojte to raditi kad ste centimetar iza njih.

Budite vidljivi

Odjeća jarkih boja, posebno za vrijeme zime kad većinom trčite po mraku je jako važna. Ovo vam omogućava da budete vidljivi ne samo vozilima nego i pješacima.