You are currently viewing Šta radite kad trka prođe loše
Izvor: pixabay.com

Šta radite kad trka prođe loše

Vaša ciljana trka je prošla loše. Bez obzira na treninge po veoma toplom vremenu i istrajnosti u treninzima brda, doživjeli ste neuspjeh. I sad vam se čini da je cijela sezona propala zbog ovog neuspjeha, ali to ne mora da znači, ovo se može desiti i najboljima. Šta radite kad ne postignete postavljene ciljeve? Kad trčite, razočarenje se ne može izbjeći.

Odvojite vrijeme za negativne osjećaje

Uzmite vrijeme da budete uznemireni i izbacite to iz sebe. Kasnije ćete biti spremni za povratak. Nekad je zdravo prepustiti se negativnim osjećajima umjesto da ih potiskujete. Uredu je biti razočaran ako veliki dan nije prošao onako kako ste očekivali.

Priznajte da su neke varijable izvan vaše kontrole

Nije samo do vremena. Radi se o vrućini, smjeru, vašoj dijeti i hidrataciji. Neke od ovih varijabli su pod uticajem trkača, a neke nisu. Kad je riječ o trci morate staviti važnost na sve faktore, a ne samo na vrijeme. Na primjer niste ostvarili vaše ciljano vrijeme, možda je zato krivo toplo vrijeme.

Ne dolzvolite da ovo stane na put vašem budućem iskustvu

Često jedna loša trka može pokvariti ostale. Ne dozvolite to. Jedna trka je prošla loše i fokusirali ste se na to, ali nemojte to raditi jer možete sabotirati vaš napredak. Zbog ovoga možete propustiti sjajnu priliku u budućnosti.

Budite iskreni kad su u pitanju vaši ciljevi

Vratite se i procijenite trku. Kad procijenjujete vašu trku razmislite o tome šta ste očekivali od te trke. Pronađite razlog zašto je vaša trka završila loše. Može biti da ste postavili nerealne ciljeve. Kad postavljate ciljeve potrudite se da odaberete cilj koji nije temeljen na vremenu. Cilj može da bude da trčite redovno cijelu sezonu.

Ne trkate se?

Izađite iz kutije. Možda ne treba trka da vam bude motivacija da prelazite kilometre. Ako vam ovo zvuči poznato, fokusirajte se na druge ciljeve za vrijeme trčanja. Postoje trkači koji ne žele da se trkaju, ovo nije slabost. Postoje trkači koji su motivirani za trčanje i bez trka u kalendaru. Zato ako ste trkač koji se ne voli trkati zanemarite ono što drugi rade i što vam govore.