You are currently viewing Zašto je zobena kaša idealno gorivo za trku

Zašto je zobena kaša idealno gorivo za trku

Zobena kaša je lagana, pravi se brzo i zdrav je doručak. Ali sa dolaskom novih žitarica kao što su amarant i pšenične bobice zobena kaša je zapostavljena.

Ispostavilo se da zobena kaša može biti korisno gorivo za trčanje. Zbog naredna tri razloga biste trebali jesti zobenu kašu za sljedeću trku.

Šta je zob?

Zob je sjeme biljke koja se također naziva zob. Jesitivi dio biljke zobi se nalazi sakriven u nejestivom dijelu biljke. Kao bulgur i pšenica i zob se smatra cijelim zrnom.

Lista hranjivih sastojaka zobi je duga. Osim poznatih hranjivih tvari kao što su ugljikohidrati i vlakna, zob je jedna od žitarica koja ima proteine. Pola šolje nekuhane zobi ima isto toliko proteina kao i kvinoja.

Zob sadrži minerale kao što su mangan, beta-glukan i avenantramidi, grupa antioksidanata koji pomaže u brorbi protiv radikala i jača imunološki sistem.

Hranjivost

Beta – glukan

Beta – glukan je vrsta šećera koji se nalazi u ćelijskim zidovima zobi. Ali služi svrsi više od jednostavnog punjenja ugljikohidratima. Pokazalo se da beta – glukan smanjuje rizik od infekcije gornjeg respiratornog trakta kod maratonaca i sportista izdržljivosti, koji su često izloženi riziku zbog teških trening opterećenja. Ovo je razlog zašto neki trkači kašlju nakon napornih treninga ili trka.

U studiji koja je objavljena 2009 godine subjekti su bili trkači koji trče maraton i primali su beta – glukan, a ne placebo, poslije trke prijavili su smanjenje probleme sa gornjim respiratornim traktom i bili su manje umorni i imali su poboljšano ukupno zdravlje.

Mangan

Iako je prisutan u malim količinama mangan ima nekoliko važnih funkcija. Pomaže kod pravilnog zgrušavanja krvi i apsorpciji kalijuma, kao i regulaciju šećera u krvi.

Za trkače nizak nivo mangana može da znači sporiji oporavak i više umora. Zob sadrži najveću koncetraciju mangana od svih namirnica: pola šolje kuhane zobi sadrži 2mg koji se preporučuje dnevno više od heljde, quinoa, bulgura i ječma.

Flavonoid

Flavonoidi  su prirodni antioksidanti koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Također igraju bitnu ulogu u smanjivanju upala mišića, što pomaže u oporavku poslije treninga. Određena grupa flavonoida koja se naziva avenantramidi se ne nalazi ni u jednom zrnu osim u zobi i posebno su korisni u regulisanju holesterola u krvi i pomažu zdravlju srca.

Brzo punjenje

Istražite svoje opcije

Različite vrste zobi sadrže različite vrste vlakana. Što je više vlakana veća je vjerovatnoća da ćete se naći u problem za vrijeme trke. Staromodni zob je najeteže probavljiv, pa se odlučite za instant opcije koje možete staviti u smoothie kako bi olakšali vašem probavnom sistemi.

Pravo vrijeme

Eksperimentišite sa ishranom za vrijeme laganih dana trčanja. Probajte različite zobi, u različitim količinama i sa različitim preparatima kako bi vidjeli kako vaše tijelo reagira na različite vrste goriva. Budući da je svaki trkač jedinstven dobro je znati šta radi za vas u praksi kako biste mogli trčati bez stresa.