You are currently viewing Da li je so dobra ili loša za trkače?
Izvor: pixabay.com

Da li je so dobra ili loša za trkače?

Istraživanja pokazuju da previše soli dovodi do povišenog krvnog pritiska, što je poznat uzrok srčanih bolesti ili moždanog udara. To implicira da bi unos soli trebalo svesti na minimum. Međutim so je elektrolit od izuzetne životne važnosti, i sportisti moraju nadomjestiti so izgubljenu znojenjem. Kako onda izbalansirati lošu i dobru stranu soli?

Kuhinjska sol sadrži 40 posto natrijuma i 60 posto hlorida. Stručnjaci preporučuju 1000 do 1500mg natrijuma dnevno za odrasle i djecu.

Prerađena hrana je prilično bogata solju, a u većini slučajeva se konzumira mnogo više od preporučenog nivoa, bilo kroz pretjerano konzumiranje prerađene hrane ili dodavanje kuhinjske soli svjim obrocima. Ali uzmite u obzir da kao trkač proizvedete 1.2l znoja po satu u toku treninga, a znoj se sastoji od vode i natrijuma – do 2000mg natrijuma po litru znoja.

Važno je nadoknaditi ovaj izgubljeni natrijum, a najlakši način za to je konzumiranjem visoko kvalitetnih sportskih proizvoda poput gelova ili napitaka ili jedući slanu hranu kao što su pereci, masline, kiseli krastavci i sir. Da li ste ikada osjetili glavobolju i grčenje mišiča nakon dugog trčanja po toplom vremenu. Ovo je mogući znak neuravnoteženosti elektolita i dehidracije, ali dovoljno je samo pola čaše maslina koje sadrže 1556mg natrija i 100g perca koje sadrže 1266mg natrija da obnovite zalihe natrijuma.

Kao i sa ostalim aspektima treninga i ishrane potrebno se informisati kako bi se unosile adekvatne količine soli. Nepravilna ishrana može značiti da unosimo više soli nego nam je potrebno onda kada ne treniramo.

Prilikom treninga zimi se znojimo manje ali to ne znači da je pametno zanemariti vodu prilikom dužeg treninga. Ukoliko to i uradite, vrlo je važno nadoknaditi zalihe vode i soli odmah po završetku treninga.