You are currently viewing Kako da se motivišete da vježbate?
Izvor: Photo by Filip Mroz on Unsplash

Kako da se motivišete da vježbate?

Počeli ste sa svojim treningom. Sve ide odlično i puni ste ambicija da postignete svoj cilj. Ali poslije nekoliko sedmica ne želite da napustite kauč? Ne brinite ovo je potpuno normalno i dešava se svima.

Ono što vam sada treba je vaša lična strategija motivacije da održite svoj plan:

Zamislite vaš uspjeh

Što više zamišljate veća je šansa da vaša ideja postane stvarnost. Ovako funkcioniše i sa vašim ciljevima. Želite li izgubiti na težini? Onda treba da stalno zamišljate gubitak težine. Zamislite kako ćete postići taj cilj. Zamislite rezultate i svoj cilj sa svim svojim čulima. Kakvi su dobro istrenirani mišići na dodir? Kako će to izgledati u ogledalu? Također koristite moć jezika i nastavite da se ohrabrujete. Programirajte se za uspjeh. Sumnja u samog sebe je najveći ubica mentalne snage.

Sasjecite dosadu u korijenu

Naravno, vaše performanse i motivacija mogu da variraju iz dana u dan. Ponekad ćete se osjećati dobro i puni energije dok ćete se drugi dan osjećati slabim i nedostajat će vam energije. Uzroci toga nisu samo fizički – često vaš um igra igre s vama. Izgradnja mišića mora biti zabavna i mora postići rezultate – inače će vaša motivacija patiti. Dakle nemojte dati previše šanse dosadi. Uvedite zabavu i raznolikost sa ovim trikovima:

  • Vježbajte sa svojim prijateljima: trening sa prijateljima je zabavan i podstiče vašu motivaciju. Postavljanje sesije treninga  takođe može pomoći da se držite toga. Trening sa prijateljima može pružiti ohrabrenje i možete pomoći jedni drugima.
  • Probajte promjenu pejzaža: ne morate uvijek raditi vježbe na istom mjestu. Pomješajte stvari i radite na različitim mjestima – na terasi, u parku ili u kući u dnevnoj sobi.
  • Slušajte pravu muziku: prava muzika vas može stvarno motivisati. Postoji posebna pjesma koja vam se sviđa? Koristite je dok vježbate kako bi se motivisali. Motivacione fotografije, videa ili citati mogu vam dati podsticaj i povećati vašu želju za vježbanjem.

Vježbajte ujutro ili odmah poslije posla

Kako dan napreduje vi ste sve slabiji i slabiji. Kad se vratite sa posla i opustite se na kauču više ne možete ustati. Pokušajte nadmudriti svoju slabost i idite na trčanje ili trenirajte ujutro. Niste jutarnja osoba? Sve što trebate uraditi je da otklonite sve prepreke koje vas sprečavaju da trenirate poslije posla. Na primjer ponesite opremu za vježbanje sa sobom na posao. Na ovaj način možete ići pravo na trčanje ili otići u tretanu. Nakog vježbanje ćete biti sretni da ste uspjeli i onda možete da legnte na kauč i da se opustite.

Izazovite se planom treninga

Ne postoji ništa bolje od postizanja ciljeva. Ali potrebni su vam novi izazovi ako želite da nastavite da vježbate. Šta mislite o novo planu treninga?

Bilo da izaberete 12 sedmični trening tjelesne težine ili trčanja, važno je da se držite toga i da su vaši trenizi zabavni. Ovo je jedini način da postignete trajni uspjeh.