You are currently viewing Načini na koji trčanje možete učiniti podnošljivim
Izvor: pixabay.com

Načini na koji trčanje možete učiniti podnošljivim

Budimo iskreni, ponekad je trčanje čista agonija. Ponekad, to jednostavno morate učiniti čak i kad možete smisliti jednostavnije načine da potrošite energiju.

Dobra vijest je da uvijek možete nešto učiniti da teški dani budu bolji. Nekoliko savjeta:

Ne radite naporne vježbe/ dugo trčanje dan za danom

Prvi dan se osjećate sjajno. Drugi dan teškog napora? Ne toliko. Trkači često zaboravljaju važnost oporavka ili štete od previše napora odjednom. Ako ste u iskušenju da opet radite naporne vježbe, nemojte. Pustite tijelo da se odmori i dopustite mišićima da se poprave, ovo je jednako bitno za trening kao i krugovi trčanja.

Provjerite vrijeme i u skladu s tim planirajte

Ne želite mučno trčanje? Planirajte trčanje tokom najboljeg dijela dana. Provjerite vrijeme rano ujutro ili noć prije. Najavljeni su pljuskovi ili toplo vrijeme? Saznajte šta vas očekuje, kako biste mogli planirati trčanje.

Pripazite na svoju kožu, uložite u kremu za sunčanje

Žuljevi, pjege i opekotine su stvarnost kod trkača. Ponekad mizerni dijelovi trčanja ostaju i nakon što se trčanje završi. Kupite potrebne proizvode za kožu kako biste olakšali bolove nakon trčanja.

Jedite dobro

Ovo se odnosi na obrok za oporavak poslije trčanja kao i na to koliko ste goriva unijeli prije. Ne želite da izvlačite maksimum iz svog treninga samo kako bi se pokazale ploćice na stomaku.

Hidratacija

Ljeti se dehidratacija može lako dogoditi. Obratite pažnju na vrućinu i budite sigurni da pijete dovoljno vode.

Pronađite ono doba dana koje vam odgovara

Neki su jutarnji tipovi i mogu da trče ujutro, dok drugi bi radije da rade nešto drugo i idu na trčanje popodne. Obratite pažnju na to kako se osjećate. Trčite onda kad se osjećate najbolje.

Radite teške stvari s drugima

Trčati 30K kad ste sami nije baš privlačno. Ali kad vas prijatelj pozove da mu se pridružite u novom restoranu, a vi planirate intervalni terning, veoma lako možete pristati. Ako teške stvari radite s nekim, manje će biti bolno.

Uložite u dobru opremu

Muči vas sportski grudnjak koji vam baš i ne pomaže? Isto tako mislimo da kratki šorc može biti iritantan. Učinite sebi uslugu i nabavite sebi dobru opremu koja vam neće praviti probleme.

Zakažite trening sange

Trening snage je prilično lagan. Sljedeće što znate je to da vas muće povrede i kažete sebi “da ste bili jači ne bi se povrijedili”. Izaberite vrijeme kako biste ojačali slabe tačke i planirajte trening kao što biste planirali neki sastanak.

Nemojte biti nerealni

Ako ne možete da trčite 80K sedmično, nemojte onda ni ciljati na to. Ako ne možete trčati više od 10K, nemojte onda sebi govoriti da ćete ići na trku od 20K. Prepoznajte kada se neke stvari neće desiti i uredite svoje ciljeve tako da budu izazovni, a dostižni.

Naučite magiju podkasta

Ako patite kad trčite zbog toga što vam je ruta dosadna ili počnete da gubite interes nakon nekoliko kilometara, vrijeme je da naučite čari podkasta. Podkast može biti zarazan kao i vaša omiljena serija. Pronađite ono što volite i slušajte dok trčite. Biti će vam zanimljivije dok trčite.