You are currently viewing Zašto je trening sa vlastitom tjelesnom težinom odličan za vaše srce
Izvor: pexels.com

Zašto je trening sa vlastitom tjelesnom težinom odličan za vaše srce

Kardio ili trening sange? Na koji biste trening trebali trošiti vrijeme i energiju? Prosječna osoba ni jedan ni drugi. Trebali biste kombinovati oba treninga za učinkovitost.

Trening sa vlastitom tjelesnom težinom: najbolji je od oba treninga.

Trening sa vlastitom tjelesnom težinom je odlična kombinacija kardio treninga uz trening snage. Vježbe tjelesne težine zahtjevaju brojne mišićne grupe za izvođenje specifičnih pokreta, zbog ovoga ste u mogućnosti da sagorite brojne kalorije dok gradite mišiće i povećavate otkucaje srca. Iskoristite prednosti kardio i treninga snage.

Evo šta je stvar, izgradnja mišića pomaže da poboljšate metabolizam i nastavite sagorijevati kalorije čak i kad odmarate. Izvođenje kardio sesija nema isti efekat. Iako su aktvinosti poput trčanja, vožnje bicikla i plivanja odlični načini za jačanje izdržljivosti i pomažu u smanjenju stresa.

Prednosti za one koji imaju srčanih problema

Zbog atrofije mišića u bolesnika s hroničnim zatajenjem srca, pacijentima se preporučuje da rade dinamičke vježbe kako bi povratili snagu srca i poboljšali izdržljivost – naravno na siguran način.

Šta više, redovni trenizi snage mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjiti krvni pritisak i poboljšati nivo holesterola. Čak i za one koji nemaju problema sa srcem trening tjelesne težine može biti oblik preventivne akcije za borbu protiv spomenutih rizika.

Izuzetno učinkovit i nevjerovatno povoljan

Zapravo ne morate dugo raditi sesiju kardio treninga da biste pomogli svome srcu. Mogućnost povećanja mišićnog tonusa i povećanja frekvencije otkucaja srca samo sa vlastitom tjelesnom težinom je efikasna.

Trening sa vlastitom tjelesnom težinom možete raditi bilo kad i bilo gdje. Uvijek kažemo: ako imate prostora za ležanje imate i za vježbanje. Vježbe sa vlastitom tjelesnom težinom su jednostavne. Nema opreme i teretane. Vrijeme je da trening sa tjelesnom težinom postane navika.