You are currently viewing Elektroliti pomažu kod smanjenja grčeva
Izvor: Photo by Daniel Reche from Pexels

Elektroliti pomažu kod smanjenja grčeva

Jeste li skeptični oko toga da li konzumiranje elktrolitnih napitaka pomaže kod mišićnih grčeva? Novija istraživanja pokazuju da ne sprečavaju grčeve mišića, ali smanjuje podložnost.

Utvrđeno je da tokom napora izbacujemo elektrolite, što se više znojimo više elektrolita gubimo. Šta više vjerujemo da gubitak elektrolita doprinosi grčevima mišića, ovo muči mnoge trkače.

Studija koju su uradili američki istraživači je činila samo devet dobro hidriranih trkača sklonim grčevima, ova studija pokazuje da elektolitni napitak u nekoj mjeri pomaže. U studiji je rađen test koliko su trkači podložni grčevima prije i poslije konzumiranja napitaka od elektrolita koji sadrži 840mg natrijuma, 320mg kalijuma i 5mg magnezijuma. Kontrolna grupa je pila placebo napitak koji se razlikova po ukusu i izgledu od pića testne grupe. Intenzitet grčeva mjerenj je verbalnom skalom boli i elektromiografijom, a istraživači su procijenili osjetljivost trkača mjerenjem praga nervne simulacije.

Evo šta su otkrili: grčevi su se pojavili, ali grčevi su se pojavili kasnije i rijeđe u grupi koja je konzumirala napitak sa elektolitima u odnosu na grupu koja je konzumirala placebo napitak. Elektromiografija  je pokazala slične rezultata između ove dvije grupe, ali je grupa koja je konzumirala elektolite pokazale su manje boli verbalno od placebo grupe.

Studija je razmatrala potrošnju elektrolita neovisno o hidrataciji.