You are currently viewing Ostanite u formi sa cross treningom
Izvor: Photo by Victor Freitas on Unsplash

Ostanite u formi sa cross treningom

Postoji mnogo načina da povećate svoju kondiciju čak i kad uzmete slobodan dan od trčanja. Ovo je vrijeme važno jer omogućava tijelu da se izgradi i oporavi od predhodnih napora, ali također pruža mogućnost rada na slabim i zapostavljenim područjima.

Cross trening je nešto što trkači razmatraju samo kad su povrijeđni i kad ne mogu da trče, ali mnogi sportsti ga uspješno ubacuju u svoju rutinu redovnog treninga za dobar učinak.

Većina aktivnosti  u cross treningu stavlja malo napora na tijelo posebno ma mišiće i zglobove specifične za trčanje. Ovo omogućava da trkači razviju snagu dok se aktivno oporavljaju.

Sljedite predloženi trening kako bi mogli uraditi i modifikovati brojne aktivnosti cross treninga kao što su plivanje, vožnja bicikla ili brzo hodanje. Ideja je prvo da se zagrijete nekoliko minuta sa laganim vježbama, a zatim da uradite napor većeg intenziteta koji povećava otkucaje srca.

Započnite sa zagrijavanjem od 10 do 15 minuta sa laganim vjžbama. Kad se zagrijete počnite sa naizmjenično 1 minut teškog napora sa dva minuta laganog/oporavak napora. Ponovite  5 do 15 puta. Kad završite potrebno je najamnje 5 do 10 minuta lagane i kontinuirane vježbe da se ohladite i da započnete oporavak.

Iako je jednostavan ovaj osnovni cross trening ima mnoge prednosti uključujući povećanje sveukupne fizičke snage uz minimiziranje rizika od povreda.