You are currently viewing Zašto je “težak trening” pogrešan naziv
Izvor: pexels.com

Zašto je “težak trening” pogrešan naziv

Trčanje je težak posao. Zbog toga, trkači misle da treba da se osjećaju iscrpljeno sve vrijeme. Neki čak vjeruju da ako ne trče određenim tempom i određenom kilometražom da se to ne računa kao trening.

Mnogi trkači se sada vjerovatno pripremaju za proljetni maraton, trčanje je sad malo teže, ali važno je zapamtiti da teško treniranje vremenom postaje lakše.

Lagano trčanje

Sportisti moraju da donesu odluku o lakom trčanju. Imate tri opcije: ići brzo ili lagano ili ostati isti. Nažalost, mnogi mladi sportisti ili sportisti koji ne treniraju puno, uvijek se odluče da njihovi dani trčanja budu umjereni do poprilično teški.

Sportisti će imati više koristi od toga da rade više volumena sa sporijim tempom jer će tako uštedjeti napore i energiju za ključne dane treninga.

Naglasak na oporavak i spavanje

Ako trenirate za maraton, sjedenje na kauču se tehnički može nazvati napornim radom. Iako porodici i prijateljima to nije očigledno, poslije teškog treninga vaše tijelo treba veliki odmor, zbog toga je gledanje TV-a zapravo trening.

Naglasak na ishranu

Dijeta trkača ima prostora za sve uključujući hamburger ili tjesteninu ili  ponekad čokoladu. Ključ je u tome da se ove namirnice uzimaju umjereno, ključ je napuniti gorivo kad se naporno trenira, a najolji način za snabdijevanje su cijelovite i ukusne namirnice.