You are currently viewing Kako znojenjem izbaciti alkohol iz tijela
Izvor: pixabay.com

Kako znojenjem izbaciti alkohol iz tijela

Glavobolja, mučnina, vrtoglavica i ubrzan rad srca: da li osjećate efekte sinoćnjeg izlaska i alkohola koji ste popili?

Naravno, najbolji savjet da izbjegnete mamurluk je da ga i ne dobijete tj. da ne pretjerate s pićem. Ali šta da radite ako ipak dobijete mamurluk?

Lagani trening sljedećeg jutra može pomoći da olakšate ili čak da se u potpunosti riješite neprijatnih nuspojava mamurluka. Neka vam sljedeća 3 savjeta budu na umu:

1. Nadoknadite izgubljene tekućine i minerale

Alkohol koji ste konzumirali može uzrokovati dehidraciju i gubitak minerala. Vaše tijelo zahtijeva dodatne tečnosti kada trenirate kako bi se ohladilo i održalo vitalne metaboličke procese, dok se vaši mišići i kardiovaskularni sistem oslanjaju na esencijalne minerale da bi pravilno funkcionisali. Tako da biste trebali napuniti ”skladišta” s dovoljno goriva.

Idealno bi bilo da zapamtite da opskrbite tijelo s mineralima prije nego što legnete u krevet u vidu voća, vode ili magnezijum, kalcijum ili kalijum tableta. Ako biste kojim slučajem to zaboravili da uradite, onda jednostvano započnite dan tako što ćete popiti dosta vode, čaja ili čašu tople vode s limunom i đumbirom kako bi nadoknadili tekućine i minerale koje ste izgubili noć prije.

2. Pokrenite cirkulaciju

Proces detoksikacije stvara veliki pritisak na vaš krvotok i često čini vježbanje ujutro nezamislivim. Međutim, ipak biste trebali pokušati da stimulišete cirkulaciju krvi. Jedan dobar način da to uradite je da se istuširate hladnom ili mlakom vodom. Kontrastno tuširanje (naizmjenično mijenjanje između vruće i hladne vode) isto može učiniti čuda.

3. Spremite se i idite na trčanje

Naravno, noć provedena u gradu sa previše alkohola nije idealna polazna tačka za novi lični rekord. Jedno kratko i lagano trčanje ujutro može pomoći da izbacite alkohol kroz znoj.

Da li i dalje možete poboljšati svoje performanse kada ste mamurni? Nažalost, odgovor je ne. Pod ovakvim uslovima skoro je nemoguće osjetiti ikakav efekat koji bi trening mogao imati. Vaše tijelo je previše zauzeto metaboliziranjem alkohola koji ste popili noć prije.