You are currently viewing Trkački niz
Izvor: pixabay.com

Trkački niz

Ako ste trkač, čuli ste za trkački niz. Trkački niz je trčanje gdje se trkač obavezuje da će trčati svaki dan minimalnu udaljenost – bilo na cesti ili traci za trčanje. Ideja je da svaki dan istrčite najmanje 1km.

Da li da počnem novu seriju?

Svi oni koji bi trkački niz postavili kao svoj sledeći cilj treba da razmotre nekoliko stvari. Kao i svaki drugi trkački cilj, ovo dolazi sa svojim pozitivnim i negativnim stranama, i trkački niz nije za svakoga. Najbolje je napraviti jedan kraći, probni niz, prije nego li mu se dugoročno posvetite. Za nekoga ko se tek počinje baviti ovim sportom, trkački niz treba definitivno ostaviti po strani dok se tijelo potpuno ne adaptira na trčanje.

Pozitivne strane trkačkog niza

Ima i koristi od trkačkog niza. Mnogi trkači imaju problem sa obavezama i svakodnevno vode borbu sa tim da li da trče ili ne trče. Kad izaberete trkački niz, već ste napravili izbor da ćete trčati svaki dan. Umor, vrijeme i zauzeti raspored može da se javi neplanirano. Trkači često žele da nadoknade dane koje su propustili. Razmislite o ovome, ne možete nadoknađivati dane koje ste preskočili, ako ste trkač koji je izabrao trkački niz, uvijek ste u stanju da trčite.

Loša strana trkačkog niza

Ponekad prelazak kilometara može da bude izazovnije nego što treba da budu. Razlog? Nemate slobodnog dana. Da biste postali bolji trkač oporavak igra veliku ulogu u treningu. Vašem mišićnom tkivu i nervnom sistemu treba vremena za oporavak. Trčanje je stresno za tijelo –  opterećujte zglobove, povećavate otkucaje srca i stavlja velike napore na mišiće. Tijelo se može prilagoditi zahtjevima, samo treba vremena. U satima i danima poslije treninga performanse mogu da se poboljšaju. Trkački nizi  povećava vjerovatnoću da će sportista završiti sa sindromom pretreniranosti.