You are currently viewing Trening izdržljivosti: dužina ili intenzitet
Izvor: Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Trening izdržljivosti: dužina ili intenzitet

Ako namjeravate popraviti svoju izdržljivost sigurno ste se zapitali kako da trenirate. Da li je bolje trčati duže i sporije ili kraće a brže? Obje metode imaju svoje prednosti i mane i jedna je bolja za početnike a druga za napredne trkače.

Igrajte sigurno: spora dužina

U dugim sporim trčanjima fokus je na pripremi metabolizma za neprekidan napor i izgradnju mišića. Ovo je posebno prikladno za početnike: preformanse će se poboljšati kao i izdržljivost.

Prednosti:

  • Intenzitet nije pretjerano visok – postoji manji rizik od pretjeranog naprezanja
  • Tijelo brzo uči kako da održi performanse za vrijeme dugog perioda
  • Početnici su vrlo brzo u stnju trčati duže distance.

Ako želite dugoročno popraviti svoje trkačke performanse metodom “stalnog napora” morate povećati trajanje i udaljenost vašeg trčanja.

Važno:  održavajte intenzitet treninga veoma niskim. Ovo je jedini način da vaše tijelo dobije potreban kisik za snabdjevanje mišića odgovarajućom količinom masti i ugljikohidrata. Ako je intenzitet prevelik to će vas spriječiti unaprijedite svoju izdržljivost. Ovo može dovesti do pretjeranog naprezanja.

Brzi put do uspjeha: kratko brzo trčanje

Visoki intenzitet trčanja se sve više preporučuje za brže poboljšanje performansi. U HIIT trenigu faza opravka je veoma bitna. Ova vrsta intenzivnog interval treninga aktivno napreže tijelo dok se ono suočava deficitom kisika i promoviše sagorijevanje masti i održavanje metabolizma čak i nakon trčanja.

Prednost: možete vidjeti pozitivne rezultate treninga bez da provedete previše vremena vježbajući .

Važno: ako se odlučite za ovu metodu važno je da pomjerite granice. Pošto vaše tijelo naprno radi morate obratiti pažnju na signale koje vam šalje – ovo je jedini način da spriječite povrede. Također treba da budete u formi tako da vaše tijelo može da podnese veliki intenzitet. Zbog ovoga se ova metoda preporučuje samo iskusnim trkačima.

Na kraju: obje metode treninga će vam dati rezultate

Sporije dužine se preporučuju početnicima. Važno je da se trči u opuštenom ritmu. Iskusni trkači trebali bi da pokušaju sa kratkim a bržim treninzima. U obje metode treba obratiti pažnju na intenzitet treninga.

Ako želite da poboljšate svoje performanse trebate izabrati jednu od ovih metoda jer naizmjenično korištenje ovih metoda samo će zbuniti vaše tijelo. Također se pobrinite da imate dovoljno vremena za opravak poslije treninga – ovo je najbolji način za uspjeh.