You are currently viewing Trčanje na plaži
Izvor: Photo by Alex wong on Unsplash

Trčanje na plaži

Ljeto je vrijeme za odmor i opuštanje, ali to ne znači da morate preskočiti vašu trku. U stvari, ovo je savršeno vrijeme da se trening uklopi u vaš odmor i da isprobate trčanje na plaži.

Zamislite pjesak kao zamjenu za brdske treninge jer trčanje na pijesku nudi veću otpornost. Čak i iskusnim trkačima izmjenjena površina će doći kao izazov. Studije pokazuju da trčanje na pjesku može da sagori do 1,6 kalorija po kilometru više nego trčanje po tvrdoj podlozi. Prije nego krenete da trčite na pjesku evo nekoliko napomena.

Promjena plime

Provjerite plimu i oseku i pokušajte da trčite kad je pjesak mokar. Suhi pjesak je uredu za kratko trčanje ali budite sigurni da ne pretjerujete jer je to mnogo izazovnije.

Patike ili bose noge?

Dok trčite bosi vaša noga može da prođe kroz normalan raspon pokreta, najbolje je da ograničite trčanje sa bosima nogama na 15 do 20 minuta na mokrom pijesku jer duže trčanje na pijesku povećava rizik od uganuća i povrede ahilove tetive. Ako trčite u patikama budite sigurni da će patike zadržati pjesak van i obavezno nosite čarape i mažite stopala vazeliom kako bi ste izbjegli žuljeve.

Površina

Potražite pjesak koji je što je više moguće ravan. Čak i ako volite da trčite bosi po plaži ponesite svoje patike u slučaju da je plaža puna kamenja i šljunka. Razmislite o dužini plaže i planirajte trening u skladu s tim.

Zaštita od sunca

Ne zaboravite kremu za sunčanje, kapu i naočale. Pokušajte da izbjegnete trčanje između 10 i 16h jer je tada najtoplije i ne zaboravite da ostanete hidrirani.

Olakšajte sebi

Promjena površine može biti “šok” za noge pogotovo ako trčite bosi. Polahko kad počinjete, trčite na kraćim stazama i sporije zbog stopala i članaka.