You are currently viewing 5 jednostavnih savjeta za nove trkače
Izvro: unsplash.com

5 jednostavnih savjeta za nove trkače

Prvi dan izgleda dovoljno jednostavno: Obučete neki par patika i izađite na svježi zrak, uspravne glave, zamišljajući kako klizite niz trotoar.

Otprilike nakon 30-ak metara imate osjećaj da vaš mozak i noge opšte nisu međusobno povezani, a do kraja druge ulice imate osjećaj da ćete izdahnuti – ali ne možete zato što vas gledaju komšije.

Kako nastaviti s trčanjem kada je tako teško? Šta je potrebno da sutradan opet obučete patike?

Svaki novi trkač bi trebao da zna da u trčanju:

  • nije bitna brzina;
  • nisu bitni lični rekordi;
  • nije bitno koliko daleko ćete ići.

Evo šta svaki novi trkač treba da zna o tome šta je trčanje: Trčanje je proces u kojem možete da uživate dopuštajući sebi da krenete na putovanje. Ne morate trčati 5km prvog dana, samo morate staviti jednu nogu ispred druge i sutra to ponoviti.

1. Hodajte prije nego potrčite

Znam šta mislite: “Da li je prvi savjet kako da trčiš, zapravo da ne trčiš?” Jeste.

Kada počnete, uvijek hodajte prije nego što potrčite. Doslovno se zagrijavajte prije svakog trčanja sa šetnjom od 1km, to će povećati protok krvi i spriječiti će ukočenost mišića.
Zatim koristite česte pauze za hodanje tokom trčanja. Vremenom ćete se prirodno osjećati kao da možete smanjiti pauze, ali uvijek odradite šetnju za zagrijavanje.

2. Usporite da bi mogli ubrzati

Prestanite pokušavati da od prvog dana trčite što dalje ili što brže. Kada osjećate da ne možete disati, usporite. Kada osjećate da ne možete probiti određenu barijeru, usporite. Kada trčanje zvuči užasno, usporite.

Na kraju, ovo usporavanje dovodi do ubrzavanja, ali prvo morate izgraditi solidnu osnovu za to.

3. Uspjeh u brojkama

Mnogi ljudi se plaše da se pridruže grupi koja trči, jer misle da bi mogli biti najsporija osoba. Uvijek postoje šetači, uvijek ima super zvijezda i svi su dobrodošli.
Dobra motivacija je kad znate da imate prijatelje koji vas čekaju da idete trčati zajedno.

4. Uložite u dobru opremu

Vjerovatno znate da bolje patike znače veću ugodnost za vaša koljena, noge i stopala, ali možda se iznenadite kad saznate da su vam potrebne i skupe čarape. Svaki trkač će vam reći da su dobre čarape bitne jer spriječavaju pojavu žuljeva.

5. Kad sumnjate, smijte se

*Fake it until you make it*
Kada sami sebe tjerate da se smijete, podižete svoje raspoloženje.
Odvojite trenutak da pogledate oko sebe i uživate u svježem zraku, suncu i činjenici da radite ovo kako bi bili zdraviji.

Trčanje je putovanje! Samo stavite jednu nogu ispred druge i vidite gdje će vas odvesti put.