You are currently viewing Trčanje maratona je jednako traumatično za vaše tijelo kao operacija srca
Izvor: pixabay.com

Trčanje maratona je jednako traumatično za vaše tijelo kao operacija srca

Iako se maratonci smatraju jednim od najzdravijih ljudi na svijetu, 42 kilometra koje pretrče u maratonu ostave trag na njihovom tijelu. Osim toga, uzrokuje habanje mišića, kostiju, srca, a može utjecati i na vaše bubrege.

Istraživanja sa Yale Medicinske škole su otkrila da je 80% trkača koji su završili maraton imalo funkciju bubrega koja je izgledala slično pacijentima koji su upravo podvrgnuti operaciji srca.

U istraživanju je učestvovalo 22 trkača. Ovo je doduše mali broj ali istraživači su tražili trkače koji su trčali na udaljenostima dužim od 21km najmanje 5 godina, nisu učestvovali u maratonu zadnje 4 sedmice i koji planiraju da učestvuju u maratonu u bližoj budućnosti. Uzeti su uzorci krvi i urina od 9 muškaraca i 13 žena dan prije trke, 30 minuta nakon trke i dan nakon trke. Otkriveno je da je većina trkača imala nivoe kreatina (hemikalija koja nastaje radom mišića) i upalnih proteina prisutnih u nivoima sličnim pacijentima sa akutnom povredom bubrega.

Naši bubrezi filtriraju krv i izbacuju toksine kroz urin. Iako analiza krvi i urina može samo indirektno pokazati oštećenje bubrega, ovi hemijski indikatori pokazuju koliko dobro bubrezi rade. Promjena u načinu funkcionisanja pokazuje da su na neki način povrijeđeni.

Postoji niz aspekata trčanja koji mogu oštetiti bubrege. Dehidracija dovodi do velikog, potencijalno štetnog, opterećenja bubrega. Trčanje također podiže tjelesnu temperaturu što može dovesti do razgradnje mišića i upale u cijelom tijelu. Oba ova aspekta proizvode više proteina u našoj krvi koji se moraju filtrirati, što će preopteretit bubrege. I na kraju, u nastojanju da spriječimo pregrijavanje i otkazivanje nogu, naše tijelo šalje hladnu krv na površinu kože i mišića, preusmjeravajući je od bubrega. Veći napor, manji protok krvi i iscrpljena zaliha vode će sigurno dovesti do povrede vaših bubrega.

Istraživači nisu bili previše iznenađeni ovim rezultatima ali isto tako nisu bili ni previše zabrinuti. U roku od dva dana hemijski nivoi u tijelima trkača su se vratili u normalu. Čak i profesionalni sportisti koji se odreknu odmora na nekoliko dana – biciklisti na velikim trkama kao Tour de France ili ultramaratonci koji mogu preći velike udaljenosti svaki dan u toku jedne sedmice – mogu u potpunosti da se oporave, osim ako nemaju neke zdravstvene probleme.