You are currently viewing Zašto je trčanje u proljeće najbolje
Izvor: pixabay.com

Zašto je trčanje u proljeće najbolje

Proljeće je počelo, a trkači su vjerovatno najsretniji zbog toga. Nakon što ste bili zatvoreni – ili ste pokušavali da trčite uprkos lošem vremenu – nagovještaj topline, zelenila i sunca samo su neki od razloga zbog kojih je proljeće tako divno.

Napokon je toplo

Znamo da je očigledno, ali ima nešto posebno u prvim zracima sunca koji dođu do vas nakon toliko vremena.

Sada možete raditi na brzini kako biste postavili novi lični rekord.
Istraživanja su pokazala da je temperatura zraka najvažniji faktor koji utiče na performanse: ako je prehladno, bićete sporiji; ako je prevruće, bićete sporiji. Zbog toga su proljetne temperature skoro pa idealne. Ista istraživanja su pokazala da je najbolja temperatura za postavljanje novog ličnog rekorda oko 6.5°C, a to je prilično uobičajena proljetna temperatura.

Aprilske kiše

Očekujte malo kiše prije, za vrijeme ili nakon trčanja. Umjesto da odustanete od trčanja, izađite i igrajte se u lokvama kao malo dijete. Američki Nacionalni institut za igru (da, zaista imaju institut i za to) posvetio se proučavanju koliko je zapravo važno dodati malo zabave i neopterećenog igranja u dan. Skakanje u lokve pomaže da oživimo one radosne trenutke iz djetinstva. Tako da, sljedeći put kada vidite lokvu, probudite dijete u sebi i skočite u nju.

Možete koristiti svu svoju opremu

U ranim proljetnim mjesecima, temperatura može da varira toliko da možete iznosati svu svoju opremu za trčanje. Jedan dan ćete biti u šorcu, a već sljedeći dan ćete morati nositi trenerku.

Napokon ćete dobiti vitamina D

Kada prvi put izađete napolje nakon što ste većinu zime proveli u zatvorenome, možete osjetiti totalnu transformaciju. To je zato što se vaše tijelo i um mijenjaju. Konačno dobijate dozu vitamina D od sunca, što pruža pogodnosti vašim mišićima i kostima, a isto tako smanjuje pojave respiratornih bolesti kao što su prehlade i gripe. Što se mentalnog zdravlja tiče, istraživanja su pokazala da provođenje vremena u prirodi može smanjiti i spriječiti depresiju, tako da vaše dobro raspoloženje zaista može biti zbog sunca.

Ono što je staro izgleda kao novo

Ponovo posjetite rute koje su bile prekrivene snijegom i pogledajte da li je zima izmijenila staze. Ako živite u području gdje su zime jake i pune snijega, sada imate šansu da se vratite na vaše omiljene staze.

Vrijeme za čišćenje

Iskoristite promjenu godišnjih doba kako bi prošli kroz vašu staru opremu za trčanje. Otpakujte svoju ljetnu garderobu i riješite se iznošene opreme ili opreme koja vam je postala mala.