You are currently viewing Ohladite se (doslovno) kako biste poboljšali opravak
Izvor: pexels.com

Ohladite se (doslovno) kako biste poboljšali opravak

Trebali biste maksimizirati oporavak. Šta i kad jedete; koliko spavate; gdje i zašto koristite foam rolling i masažu; postoje brojni načini kako možete poboljšati vaš opravak.

Ovo se posebno odnosi na vrijeme prije i poslije trčanja. Baš kao što zagrijavanje služi kako bi se tijelo pripremilo za trening, tako hlađenje poboljšava protok krvi u mišiće i priprema tijelo za opravak.

Hlađenje može imati doslovno značenje. Porast temperature i vlažnosti je dobro vrijeme da razmislite o ledenoj kupki za opravak.

Nakon svakog teškog napora vaši mišići su pretrpili stres koji je rezultirao fizička oštećenja i proizvodnju metaboličkih otpada. Njih treba ukloniti kako biste mogli započeti proces opravka i kako bi moglo doći do adaptacije.

Za razliku od vježbi koje stimulišu protok krvi u mišiće, hladna voda prisiljava krvne žile da se stisnu i ograničava protok krvi u mišiće. Nakon kratkog boravka u hladnoj vodi  5 – 10 minuta doći će do navale sviježe krvi u područjima gdje će započeti opravak. Slično je kao stavljanje leda na bolne ili oštećene mišiće, samo što boravak u hladnoj vodi obuhvata cijelo tijelo.

Nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti:

  • Nauka još uvijek nema dokaze da ledena kupka pomaže. Rezultati nisu zagarantovani ali nikad ne podcjenjute placebo efekat, da ne spominjemo mentalnu čvrstoću.
  • Na kupanje u ledenoj vodi se postepeno navikavajte, na početku nekoliko minuta pod hladnom vodom je savim dovoljno da se počnete navikavati na hladnu vodu.
  • Prirodni  izvori vode kao što su rijeka i jezero jednako je dobro kao i tuš koji možete koristi kod kuće. Razmislite o skaknju u hlandu vodu nakon napornog trčanja.