You are currently viewing Šta alkohol čini tijelu trkača?
Izvor; pexels.com

Šta alkohol čini tijelu trkača?

Kao trkaču sigurno vam je rečeno da konzumirate alkohol u umjerenim količinama i da izbjegavate unos alkohola za vrijeme sezone trka. Ali šta zapravo alkohol čini vašem tijelu sa stanovišta performasi i zašto se preporučuje preskakanje alkohola?

Tim sportske ishrane u Americi kaže da konzumiranje alkohola u umjerenim količinama može da ima neke koristi za tijelo u smislu smanjenja rizika od bolesti, posebno kardiovaskularnih bolesti. Postoje razlozi za vjerovanje da prevelik unos alkohola može da smanji performanse zbog uticaja na metabolizam, kardiovaskularne i termoregulacijske funkcije. I da njegova neurološka dejstva mogu da utiču na obavljanje kvalifikovanih zadataka zbog efekata na vrijeme reakcije, nivo uzbuđenja i rasuđivanja.

Svi procesi u jetri se isključuju kako bi se prilagodili metabolizmu alkohola. To uzrokuje nisku razinu šečera u krvi što smanjuje upotrebu masti kao goriva i također sprečava adaptaciju treninga. U mozgu alkohol može da ošteti motoričke sposobnosti, ravnotežu i vrijeme reagovanja.

Kad su u pitanju mišići alkohol smanjuje protok krvi u tijelu što smanjuje snagu mišića. Hormonalno, kada trkači piju, testosteron se smanjuje i estrogen raste. Ova promijena hormona uzrokuje zadržavanje tečnosti i taloženje masti što može dovesti do povećanja težine.

Poslije noći pijenja alkohola kvaliteto spavanje je ugroženo. Poremećeni ciklus spavanja znači da se oporavak i sinteza mišića ne dešava istom brzinom kao što je to bilo inače.

Ako ste se malo prepustili noći prije treninga, obavezno se hidrirajte i razmislite o tome da idete ranije u krevet sljedeći dan kako bi nadoknadili san koji ste izgubili. Unos alkohola treba izbjegavati za vrijeme trka, ali se možete opustiti za vrijeme praznika i van sezone.