You are currently viewing Prednosti trčanja sa psom
Izvor: pixabay.com

Prednosti trčanja sa psom

Bilo da pada kiša ili sunce sija, pas je uvijek spreman za šetnju. S malo treninga, vaš pas bio mogao da postane idealan partner za trčanje.

Nekoliko prednosti trčanja s psom:

1. Pas poboljšava vaša čula

Uvijek imajte na umu da kada trčite sa svojim psom, vi ste odgovorni za njega. Trčanje vas tjera da predvidite opasnosti i da precizno procijenite situacije (npr. situacije u saobraćaju). Pored toga, bitno je voditi računa i o drugim psima, pješacima i trkačima. Posebno je važno biti svjestan svog okruženja kada trčite u šumi zbog divljih životinja.

Prednost:
Za mnoge, trčanje predstavlja samo jednu kratku pauzu u danu. Neki odrade trening samo kako bi ga skinuli s dnevnog reda. Međutim, pažnja koje je potrebna kada trčite s psom poboljšava vaša čula i vrijeme reakcije. Iskusit ćete trčanje na potpuno nov način i istovremeno ćete pojačati efekat treninga.

2. Sa psom vam trening neće biti monoton

Psi uvijek ”lete tamo-vamo”, njuškajući zemlju i mrze da trče istim tempom. I to je dobra stvar jer na taj način spriječavaju da vam trening bude monoton.

Prednost:
Trening rutine trkača znaju često biti monotone. Često im nedostaje intenzitet i raznolikost kako bi poboljšali perforamnse. Kada trčite s psom, prisiljeni ste da reagujete na česte promjene u tempu. To održava vaše trčanje dinamičnim. Pored toga, tjera tijelo da se prilagodi novoj frekvenciji koraka i promjenama tempa.

3. Pas vam može planirati trening

Većina trkača planira svoju rutu, kao i svoj trening neposredno prije ili čak tokom trčanja. Međutim, trčanje s psom zahtijeva malo više planiranja. Prvo, treba da znate tačno koliko će trajati vaš trening. Osim toga, trebalo bi da razmislite o tome na kojoj površini ćete trčati: izbjegavajte trčanje po trotoaru ili šljunku kad god je to moguće kako biste zaštitili šape i zglobove vašeg psa. Također biste trebali tražiti rute koje su u hladu kada je jako sunce.

Prednost:
Trčanje s psom vas tjera da planirate svoj trening unaprijed. Na taj način ste stalno svjesni koliko opterećujete svoje tijelo. Možete da promijenite i preuredite trening unaprijed u bilo kom trenutku.

4. Vaš pas je vaš tjelohranitelj

Psi su odlični tjelohranitelji kada trčite. Kada osjete opasnost, sve će uraditi kako bi zaštitili svog vlasnika. Samo prisustvo psa je dovoljno da prestraši potencijalne pljačkaše. A u slučaju hitne zdravstvene situacije, vaš pas može čak biti i vaš spasilac.

Prednost:
Mnogi trkači se osjećaju sigurnije kada trče sa psom, naročito uvečer. Osim toga, imaju tendenciju da se drže svojih ciljeva kada imaju lojalnog partnera.

5. Pas je uvijek motivisan

Trčanje s psom nikad nije loša ideja! Vas partner za trening je uvijek jako motivisan i uzbuđen što može ići sa vama. Pored toga, vaš pas nikad neće biti pun izgovora i neće se žaliti na loše vrijeme. Čim se vaš pas navikne na trening, on će biti taj koji vas tjera da trenirate.

Prednost:
Nekada nismo motivisani da idemo trčati. U toj situaciji, vaš partner na četiri noge može biti od pomoći. Pas mora izaći napolje kako bi obavio svoj ”posao”. Budući da ionako idete napolje, zašto ne biste jednostavno obavili i jedno lagano trčanje usput.