You are currently viewing Povećanje kilometraže i intenziteta mogu biti krivi za povrede
Izvor: pexels.com

Povećanje kilometraže i intenziteta mogu biti krivi za povrede

Različiti izvori kažu da će negdje između 20 i 70 posto trkača doživjeti povredu u nekom trenutku u toku jedne godine.

ITB sindrom. Bol u cjevanici. Trkače koljeno. Plantar fasciitis. Ahilova tendinopathy. Trkači su često pogođeni beskonačnim nizom ozljeda koje negativno utječu na zdravlje i dobrobit i sprječavaju nas da treniramo i radimo ono što volimo.

Trčanje i trke su aktivnosti visokog intenziteta kojim stavljate veliki stres na tijelo uključujući mišiće, zglobove i kardiovaskularni sistem. Rizik od povreda je tu svaki put kad trčite.

Istraživanjima je pokušano utvrditi da li je niz uobičajenih povreda uzrokovan povećanim volumenom trčanja ili povećanjem intenziteta. Više od 2000 slučajeva povreda korišteno je za istraživanje i podjeljeno je na 26 najčešćih povreda povezanih s trčanjem.

Iako su rezulatati bili daleko od konačnih, nalazi sugerišu da bol u koljenu, sindrom patelarnog koljenja i ITB sindrom su uzrokovani povečanjem volumena dok je plantar fasciitis, achilles tendinopathy i gastrocnemius (listovi) su uzrokovane povećanjem intenziteta. Samo 6 povreda činilo je 44% gotovo svih povreda povezanih s trčanjem, pri čemu je 30% povreda uzrokovano povećanjem volumena, a 14% je povezano s povećanjem intenziteta.

Istraživanje nagovještava gdje i zašto se javljaju neke povrede, ali se ne mogu previše genelarizirati. Mnogi trkači znaju kako se povećava trening, intenzitet i volumen. Dakle, ako imate tedenciju da imate problema s donjim udovima razmislite da smanjite koliko brzo dižete intenzitet treninga. Ako imate problema s povredama koljena i ITBS smanjite volumen.

Imajte na umu da je istraživanje rađeno s trkačima koji spuštanju stopala na pete (velika većina nas to radi), tako da trkači koji spuštaju stopala na sredini ili prednjim dijelom nemaju korisiti od ovog istraživanja. Također, imajte na umu da 50% povreda ne možete pripisati povećanju kilometraže ili intenzietetu i zbog toga je vjerovatno kombinacija drugih faktora i rizika kao što su loša biomehanika, dotrajala ili loša obuća ili događaji koji se ne odnose na trčanje uzrok povrede.

Povrede će, nažalost, i dalje utjecati na mnoge od nas u različitim trenucima naše trkače karijere, a glavni uzroci rijetko mogu biti jasni. Međutim, poznavanje faktora rizika kao što su povećani volumen i intenzitet te njihovo smanjivanje kad je god moguće bi trebalo da bude efektivna opcija izbjegavanja povrede.