You are currently viewing 7 razloga zašto biste trebali izbjegavati dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata
Izvor: pixabay.com

7 razloga zašto biste trebali izbjegavati dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata je popularan način da brzo izgubite kilograme i dobijete definiciju. Međutim, potpuno izbacivanje ugljikohidrata se ne preporučuje.

7 razloga zbog kojih biste se trebali držati dalje od dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata.

1. Ugljikohidrati su važan izvor energije

Trabali biste da dobijete 50% dnevne energije od ugljikohidrata, što znači da su ugljikohidrati važan izvor energije. Zašto?

Mozak i nervne ćelije zavise od glukoze kako biste se mogli skoncentrisati. Makronutrijent vam pomažu da prođete kroz duge radne dane i teške treninge.

Za trajnu energiju tokom dana fokusirajte se na ugljikohidrate koji se polako apsorbuju.

Za brzu energiju poslije napornog vježbanja brza probava ugljikohidrata je odlična.

2. Ugljikohidrati su odličan izvor vlakana

Ugljikohidrati koji se sporo apsorbuju, se također nazivaju složeni ugljikohidrati i najbolji su izvor vlakana. Vlakna su prava super hrana. Drže vas duže vremena “punim”, smanjuju holesterol, stabiluzuju šećer u krvi i optimizuju varenje.

Osim toga, prema Univerzitetu u Minesoti, ishrana bogata vlaknima je povezana sa niskom tijelesnom težinom. Dijete bez ugljikohidrata otežavaju dobijanje potrebne dnevene količine vlakana od 30g.

3. Ugljikohidrati vam daju snagu za vježbanje

Sportisti ne bi trebali preskakati ugljikohidrate. Ishrana sa velikim udjelom ugljikohidrata daje vam energiju za treninge.

Nakon treninga dobar obrok je kombinacija ugljikohidrata i proteina (3:1). Zašto?

Ugljikohidrati su važni za regeneraciju. Nakon dugog treninga oni ponovo obnavljau glikogene u vašim mišićima.

4. Ugljikohidrati su bogati B vitaminom

Hrana bogata ugljikohidratima, kao što su hljeb i pasta, je odličan izvor B vitamina. Ovo je važno za regulaciju metabolizma. Također vitamin B je važan za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B kopleksa uključuje:

  • vitamin B1 (hiamin)
  • vitamin B2 (riboflavin)
  • vitamin B3 (niacin)
  • vitamin B5 (pantotenska kiselina)
  • vitamin B6 (piridoksin)
  • vitamin B7 (biotin)
  • vitamin B9 (folna kiselina)
  • vitamin B12 (cobalamin)

Ovi esencijalni nutrijenti podržavaju metabolizam i osiguravaju da imate dovoljno energije kako bi prošli kroz težak dan. Najviše ih ima u proizvodima živoinjskog porijekla, ali i u cijelim žitaricama, voću i povrću. Jedina stvar na koju trebate paziti ako ste vegan je vitamin B12, gotovo da ne postoji u namirnicama na bazi biljaka. Ako ne jedete proizvode životinjskog porijekla uključite suplement vitamina B12.

5. Ugljikohidrati vas čine sretnim

Sigurno ste primijetili da ako uklonite ugljikohidrate iz ishrane nakon nekoliko dana postanete razdražljivi. Prava količina ugljikohidrata može popraviti vaše raspoloženje i učiniti vas srećnim. Makronutrijent stimulišu proizvodnju serotonina u vašem tijelu. Prema istraživanjima dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata povezane su sa depresijom.

6. Ugljikohidrati u voću i povrću su puni hranjivih tvari

U ishrani sa niskim udjelom ugljikohidrata propuštate različite vrste voća i povrća. Velika greška! Voće i povrće su puni hranjivih tvari.

Voće sadrži fruktozu, ali također i vlakna i važne vitamine i minerale – sve esencijalno važne hranjive sastojke koje vaše tijelo treba da ostane zdravo.

7. Ugljikohidrati balansiraju vaše obroke

Dok pričamo o šarenim jelima, ako jedete preporučenu količinu ugljikohidrata, proteina i masti vodit ćete zdrav i balansiran život. Dijete sa niskim unosom ugljikohidrata mogu dovesti do brzog mršanja, ali to ne bi trebala biti stalna promijena u ishrani.

Izostavljanje iz ishrane čitave grupe hrane nije dobra ideja. Izaberite zdrave ugljikohidrate, obratite pažnju na preporučenu količinu i izbjegavajte prerađenu hranu, junk hranu i slatka pića.