You are currently viewing Najbolje opcije cross treninga za trkače u zimskoj sezoni
Izvor: pixabay.com

Najbolje opcije cross treninga za trkače u zimskoj sezoni

Vjerovatno ste čuli izreku “Najbolji način da poboljšate trčanje je da trčite”. Postoji puno istine u ovome jer ako želite povećati vaše trkače performanse, morate da pređete puno kilometara.

Nemojte praviti grešku tako što ćete vaš trening samo bazirati na trčanju: Pokušajte uključiti i cross aktivnosti u vaše trening plan.

Fokusiranje na samo jednu aktivnost može dovesti do neravnoteže mišića. Ovo može biti uzrok mnogih uobičajenih povreda kao što je trkako koljeno, povrede listova i Ahilove tetive. Trkači koje ne rade druge vježbe često imaju slabe trbušne i leđne mišiće. Ovo doprinosi negativnoj formi trčanja i negativno utiče na vaše trkačke performanse.

Dobre vijesti: Postoji nekoliko cross trening opcija koje možete raditi za vrijeme zimske sezone.

5 prijedloga za efikasan cross trening za trkače:

1. Skijaško trčanje

Skijaško trčanje je složena vježba koja dijeluje na cijelo tijelo. Djeluje na mnogo više mišićnih grupa nego trčanje. Plus, duge kardio vježbe koje su duže od dva sata mogu se raditi na skijama.

2. Skijanje

Skijanje djeluje skoro na svaku grupu mišića u vašem tijelu. Složeni niz pokreta ne zahtjeva samo snažne noge već i snažne trbušne i leđne mišiće za stabilizaciju.

Izdržljivost je također krucialna zbog velikog intenziteta sličnih intervalnih aktivnosti. Također, poboljšava vašu ravnotežu i kondiciju.

3. Ski touring

Ski touring je skijanje na neoznačenim ili neregistrovanim područjima. Obično se izvodi van pista i izvan odmarališta, a može trajati i duže od jednog dana.

Ski touring zaista testira izdržljivost mišića nogu i gornjeg dijela tijela. Tehnički izazovi ovog sporta također poboljšavaju kondiciju. Plus, kombinacija penjanja uz planinu i spuštanje je jako zabavno.

4. Plivanje

Plivanje daje vašem cijelom tijelu sjajnu vježbu. Poboljšava fleksibilnost, izdržljivost, koordinaciju i snagu.

Plus ne opterećuje vaše zglobove. Voda nosi vašu težinu tako da možete raditi intenzivne kardio vježbe bez naprezanja zglobova.

Druga alternativa je vodeni džoging. Dobra stvar je što možete raditi sve što biste inače radili u vašem treningu trčanja.

5. Trening s vlastitom tjelesnom težinom

Trening s vlastitom tjelesnom težinom je efektivna metoda za poboljšanje ukupne kondicije.

Složene vježbe za cijelo tijelo poboljšavju kondiciju, snagu i izdržljivost. Također su važne za trkače zbog izgradnje važnih trbušnih i leđnih mišića.

Glavna stvar je da odaberete opciju cross treninga koja djeluje na više mišićnih grupa. Najbolje su one vježbe koje zahtjevaju puno koordinacije i stabilnost cora. Na ovaj način možete biti sigurni da trenirate ona područja koja poboljšavaju performanse trčanja.