You are currently viewing Postanite brži sa dvije taktike u trčanju
Izvor: pixabay.com

Postanite brži sa dvije taktike u trčanju

Ako je jedan od vaših ciljeva da postanete brži postoje dva osnovna načina da to postignete: pokrenite veću kilometražu sa sporijim tempom ili trčite brže na manjoj udaljenosti. Međutim najbolji način je kombinacija ove dvije ideje.

Za početnike

Početnici mogu da imaju velike koristi od laganog trčanja, uglavnom zbog toga što ne rade mnogo za početnike. Na lagano trčanje možete dodati i volumen. Ovo možete uraditi tako što ćete dodati jedno dodatno trčanje ili nekoliko dodatnih kilometara na jedno vaše trčanje u toku sedmice, zatim održavajte volumen, sljedeće sedmice ili dodajte brzo trčanje. Druga opcija je da izgradite volumen za period od tri do šest sedmica. Zatim dodajte brzo trčanje kad razvijete dobru bazu.

Ubjedljive tačke:

Dobra stvar kod laganog trčanja je da ćete više trčati. Osjećati ćete se dobro i lagano trčanje će vam pomoći da se poboljšate. Loša strana laganog trčanja je to što vam može biti dosadno, ali ako prebrzo krenete rizikujete da se povrijedite. Većina početnika zna kako se mala neravnoteža može pretvoriti u povredu. Dodavanje lakšeg trčanja je odličan način za poboljšanje kondicije i vremena.

Prednost brzog trčanja je u tome da će vaše tijelo reagirati na ovaj brzi stimulans. Postoji mnogo konfiguracijskih treninga koje možete uraditi tako da vam ne može biti dosadno. Međutim ako niste izgradili bazu postoji rizik od povreda. Lako se može pretjerati sa brzinom posebno sa ograničenim iskustvom.

Savjet: počnite sa laganim trčanjem zatim pređite na brže trčanje.