You are currently viewing Namirnice koje biste trebali izbjegavati neposredno prije trke
Izvor: pixabay.com

Namirnice koje biste trebali izbjegavati neposredno prije trke

Trkači moraju biti izbrljivi kad je hrana u pitanju u satima prije maratona. Trkači su svjesni onog što jedu dok treniraju. Greške koje prave noć prije maratona mogu uništiti trku tako lako. Lista namirnica koje ne biste trebali konzumirati noć prije trke, a možete ih konzumirati poslije trke.

Biftek

Da li stvarno želite posjesti čitav biftek sa dodacima za cijelu 42K trku? Ako pojedete biftek, vaš stomak ga neće na vrijeme probaviti.

Morski plodovi

Morski plodovi su uredu u malim količinama. Ako jedete morske plodove u velikim količinama prije trke to nije dobro za vaš stomak. Plus, ako jedete nešto što je sirovo postoji mogućnost trovanja hranom.

Pivo

Mnogi trkači nemaju problem da piju pivo noć prije trke. Neke studije pokazuju da konzumiranje piva ne utiče nikako na performanse. Da biste bili sigurni izbjegavajte pivo prije trke. Poslije maratona možete se nagraditi pivom.

Pizza

Razmišljate o konzumiranju masnog sira? Vaš je cilj da povećate unos ugljikohidrata, a ne kalorija. Pizza je odlična. Čak je najbolje koristiti je kao motivaciju za obrok nakon trke.

Pohovani pileći vafli

Svjesni ste da ne možete jesti prženu hranu noć prije trke. Pravilo bez pržene hrane čak ne mora biti ni objašnjeno. Činjenica je da preženi pileći vafli nisu dobra ideja ikad, osim ako to nije poslije maratona.

Nachosi

Eksperimentisanje sa začinjenom hranom neposredno prije trke je pogrešno i stvari mogu da krenu naopako za vrijeme trke. Prestanite sa probavanjem novih stvari neposredno prije trke.

Zelena salata

Zelena salata je prilično dobar izbor u bilo koje vrijeme osim noć prije maratona zbog prevelikog izvora vlakana. Kada ubacite vlakna u vaš organizam ona će se probaviti prije nego što stignete do cilja.

Tjestenina u sosu

Konzumiranje vlakana prije trke treba izbjegavati ili smanjiti unos. Potrudite se da se držite dalje od vlakana. Sos zamijenite nečim laganim.

Burrito punjen grahom

Izgleda kao nešto što vam može dati energiju, ali burrito punjen grahom prije trke je jako loš izbor. Burrito je nešto što je odlično za konzumiranje poslije trke.

Dupli espreso

Kofein je jedan od najvećih krivaca kad je u pitanju problem sa žeuldcem. Pogotovo ujutro. Ako konzumirate kofein neposredno prije trke rizikujete nelagodnost za vrijeme trke.

Konzumiranje hrane koju niste pripremili vi

Čak i ako pratite pravila najbolje bi bilo da sami sebi pravite hranu. Ne želite da vas nečiji nemar u kuhinji košta trke.

Kolač sa šlagom

Mlijeko je glavni uzročnik zašto trkači kaskaju u trčanju, što je za njih noćna mora. Trebali biste ostavit sve šećere i slatkiša za poslije trke, tj. za zabavu. Nagradite se poslije trke.