You are currently viewing Izgovori zbog kojih ne trčite – prestanite ih koristiti
Izvor: pexels.com

Izgovori zbog kojih ne trčite – prestanite ih koristiti

Napravili ste plan treninga i isplanirali sve za trčanje i onda ste počeli da smišljate izgovore da ne trčite. Svaki dan možete naći opravdanje sa legitimnim izgovorom da nešto ne uradite. Svi smo se jednom pokušali izvući sa dogovorenog trčanja, ali evo zašto biste trebali ostaviti sljedeće izgovore ako želite da povratite motivaciju za trčanje.

Izgovor #1 Umorni ste

Možda vam je teško da ujutro prikupite dovoljno energije da idete na trčanje – ali to je daleko od stvarnosti. Istina je da u trčanju zapravo možete pronaći dodatne izvore energije kroz oslobađanje endorfina u mozgu. S  druge strane trčanje poboljšava spavanje, a dobar san povećava nivo energije tokom dana. Ovo vam omogućava da efiksnije iskoristite energiju.

Izgovor #2 Tako je hladno/vruće/vjetrovito

Danas nije teško pronaći opremu koja odgovara svim vremenskim uslovima. Olakšajte sebi pronalaženje opreme za trčanje, bez obzira na to kakvo je vrijeme vani. Ako se plašite da biste zbog nestabilnih uslova napolju mogli bankrotirati jer ulažete previše novca u opremu, svaki komad odjeće za trčanje možete pronaći po povoljnoj cijeni, također ulažite u odjeću koju možete koristiti za trčanje bez obzira na to kakvo je vrijeme vani.

Izgovr #3 Loši ste u trčanju

Nijedno ljudsko biće ne može tvrditi da je loše u trčanju. Jednostavno trčanje ide ljudima. Niste ni probali ili ste samo jednom probali i odmah znate da ste loši u trčanju. Dakle kako ćete ikad napredovati u trčanju ako ne vježbate? Da bi napredovali i da bi trčanje bilo lakše morate da trenirate.

Izgovor #4 Trčanje je dosadno

Lako je biti kreativan u trčanju, trčite sa prijateljima, napravite playlistu koja će vas motivisati da ostanete na stazi. Šta je sa trkačima koji su trčali neku trku i pobjedili? Šta je sa trkačima maratona koji staju na 23 stanici zbog pića? Pokušajete reći ovim trkačima da je dosadno ono što rade. Još jedan načina da trčanje ne bude dosadno je fartlek trening.

Izgovor #5 Nemate vremena

Imate vremena, samo ne želite. Čak i ako imate samo 20 minuta vremena da izađete i trčite, svaki drugi dan i vidjeti ćete koristi od trčanja. Definitivno imate vremena.

Izgovor #6 Niste motivisani

Ovo je vjerovatno jedan od glavnih izgovora. Da biste bili motivisani morate odlučiti šta je to što vas motiviše i gura da idete dalje i držite se toga kako bi ispunili ciljeve. Ako se borite sami sa sobom da se ostane discipliran onda napravite plan treninga. Pričanje sa kolegama ili prijateljima trkačima može vas zadržati na putu da postignete svoje ciljeve. Također se možete dogovoriti sa vašim prijateljima da idete na trčanje. Ako preskočite trku, ne samo da ste popustili nego ste i neodgovorni. Druga opcija – hiljade ljudi je svake godine motivisana za prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizaije i ovo ih drži predanim na njihovim treninzima.

Izgovor #7 Previše ste pod stresom

Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da trčanje poboljšava mentalno zdravlje, tako da svaki korak koji napravite pomaže da ostanete fokusirani. Imajte na umu da trčanje pomaže kad je stres u pitanju. Naučite da uživate u trčanju!