You are currently viewing Oporavak i dan odmora: bitni dijelovi treninga
Izvor: pexels.com

Oporavak i dan odmora: bitni dijelovi treninga

Mnogi trkači su zbunjeni oko uloge koju igra odmor i opravak u treningu, bilo da osjećate krivicu ako ne trčite ili da opravdavate redovno preskakanje treninga. Kako ovo pojednostaviti? Regularan dan oporavka i/ili trening oporavka ubacite u svoj plan treninga.

Ne znate tačno šta ti pojmovi znače? Niste sami. Dani odmora se mogu odnositi na slobodna dan ili dan kad radite nešto aktivno kao što je vožnja bicikla, joga, igranje tenisa ili golfa samo da to nije trčanje. Oporavak između treninga može da uključuje ove aktivnosti ili lagano trčanje kao što je oporavljajuće trčanje dan nakon duge trke ili brzog trčanja.

U zavisnosti od trkača neki se možda odmaraju jedan određeni dani ali još uvijek trče 100K. Sve ovo znači da na dan oporavka ne trče nego da rade neku drugu aktivnost. “Aktivni oporavak” je dan kad lagano trčite ili radite jogu bez pritiska kao bi mogli da se opravite i da budete spremni za sljedeći teški trening.

Lagano trčanje doprinosi vašoj kondiciji. U danima oporavka vezivno tkivo postaje jače i vaše tijelo proizvodi mitohondrije.

Svaka aktivnost je dobra, ali ako trčite to treba da bude lagano. Čak i ako se osjećate dobro nemojte biti u iskušenju da pretvorite svoju aktivnost oporavka u intenzivan trening ako ste prethodnog dana naporno trenirali ili možete izazvati rizik od kompromitovanja vašeg oporavka i sljedeći dan treninga i povećati rizik od povreda.

Na primjer ako trenirate pet dana u sedmici za duge trke kao što su maraton ili polumaraton možete uključiti intenzivne treninge u ponedeljak i srijedu, dugo trčanje u subotu i lagano trčanje petkom i nedeljom. Dakle iako bi to trajalo četiri dana za redom, svaki vaš dugi/lagani i intezivni trening je odvojen danom cross treninga, danom potpunog oporavka ili laganog trčanja. Ne postoji pravilo koje kaže da morate ustati rano vikendom da bi trčali.

Još jedna stvar: zdrava ishrana i dobro spavanje su neophodni za dobar oporavak.