You are currently viewing Namirnice koje možete kupiti u svakom supermarketu a pomažu u oporavku
Izvor: pexels.com/

Namirnice koje možete kupiti u svakom supermarketu a pomažu u oporavku

Trkači uvijek traže prednost u svom treningu, a ishrana je jedan od načina da se prednost i dobije. Lista namirnica koje su idealne za trkače i njihove performanse. Najbolji dio, možete ih kupiti u bilo kojoj prodavnici.

Želatin

Izvor: pixabay.com

Jedan od novinara koji se bavi trčanjem misli ozbiljno da želatin može pomoći u oporavku vezivnog tkiva, koje se teško oporavlja. Prema ovom novinaru “samo želatin neće vas izliječiti”. Prema istraživanju, njegova uloga je da poveća efekte vježbanja. Ali morate da optimizujete vježbu za vezivno tkivo koje pokušavate da izliječite ili ojačate.

Ligamenti reaguju na određene aminokiseline kao što je proline, što je ključna komponenta kolagena. Istraživanje je pokazalo da je najbolji izvor proline želatin. Međutim, veza između želatina i vezivnog tkiva mora još da se istraži, ali ako imate problema sa Ahilovom tetivom ne bi bilo loše da za desert jedete želatin.

Cvekla

Izvor: pixabay.com

Vodič za sveobuhvatnu sportsku prehranu iz 2019 sugerira da nitrat može biti koristan za trkače na duge staze. Nitrat se nalazi u cvekli. Sok od cvekle povećava nivo azotnog oksida u krvi koji povećava dotok krvi u mišiće, stimuliše mitohondrije rast i jača kontrakciju mišića što dovodi do značajno povećane izdržljivosti kod sportista čak i do 16% prema jednom istraživanju.

Zeleno povrće

Izvor: pexels.com

Također dobar izvor nitrata je zeleno povrće. Kelj i japrak su ukusno povrće koje sadrži nitrat. Konzumiranje nitrata iz izvora je korisno jer jedenje namirnica koje sadrže nitrat dobivate i druge neophodne hranjive tvari.

Kafa/čaj

Izvor: pexels.com

Trkači vole kafu i to s razlogom. Kofein je legalno sredstvo za poboljšanje performansi. Popite šolju kafe ili čaja prije trke za performanse.