You are currently viewing 8 savjeta za vaš sljedeći maraton
Izvor: pexels.com

8 savjeta za vaš sljedeći maraton

Mnogi predani trkači su radili na jednom cilju – maratonu. Trka koja dolazi može biti veliki izazov.

Da li razmišljate o treningu maratona? Sljedećih 8 savjeta pomoći će vam da pretvorite nadolazeću trku u veliko iskustvo.

Uzmite hranjive tvari

“Vi ste ono što jedete”! Zvuči poznato? Ima dosta istine u ovoj izreci. Studija koja je rađena na univerzitetu u Danskoj pokazala je da su maratonci koji su dobro jeli brže prolazili ciljanu liniju. Bilo da je to sok od cvekle, zobena kaša sa orašastim plodovima ili ukusni falafel, pokušajte da jedete samo svježe, neprerađene proizvode i obavezno pripremite sopstvene obroke. Ne znate kuhati? Ovo nije izgovor – svako može da nauči kuhati. Osim toga na kuhanje možete gledati kao na trening, poboljšajte svoje vještine kuhanja korak po korak.

Pobrinite se da konzumirate dovoljno makronutrijenata: masti, proteina i ugljikohidrata.

Cross trening će vas učiniti bržim trkačem

Kad trenirate za trku ne biste trebali fokusirati se samo na noge. Core je snažan izvor energije i posebno je važno za trkače. Ovo područje je povezano sa vašim rukama i nogama i osigurava stabilnost. Noge se neće brzo umoriti i ovo je odličan način da se spriječi povreda.

Vježbe težine su veoma efikasan način cross treninga. Dobivate trening cijelog tijela bez ikakave opreme. Vježbe koje vam daju snagu za maraton su čučnjevi, most i iskorak. Ovo će se savršeno uklopiti u vaš redovni trening.

Pronađite ono što vas motiviše

Prije nego se počnete baviti treningom za maraton, trebali biste sebi razjasniti šta je to što vas motiviše da trčite maraton. Zašto želite da trčite 42.2K? Definišite svoj cilj i usredotočite se na njega. Nemojte tražiti izgovore za vrijeme treninga. Držite se treninga čak i kad vrijeme ne sarađuje sa vama.

Pokušajte različite tehnike oporavka

Nakon dugog trčanja kao što je maraton – mišići butina i listova mogu biti poprilično zategnuti. Ovo je trenutak kad biste se trebali fokusirati na oporavak. Također treba te se usredočiti na oporavak tokom treninga da biste ostvarili najbolje rezultate. Sljedećete tehinke opravka mogu pomoći kod ukočenih i upaljenih mišića:

  • sauna ili tople kupke
  • istezanje
  • joga

Važno: planirajte oporavak u vašem treningu. Ovo je jedini način na koji ćete se poboljšati i vidjeti rezultate.

Recite zbogom trkačkom bodcu

Dobili ste plan ishrane, personalizovani trening plan i svu potrebnu opremu. Entuzijastični ste, međutim, iznenada morate da prekinete trčanje zbog trkačkog bodca. Jedini način da se nosite sa ovim bolom je da se pozabavite ovim problemom unprijed: vježbajte pravilne tehnike disanja i provjerite savjete za trkački bodac.

Budite spremni za sve

Užina, flastri za žuljeve, krema za sunčanje….Jeste li razmišljali o ovome? Kako bi nadolazeća trka bila potpuni uspjeh sastavite listu opreme koja vam je potrebna. Tako da ne biste zaboravili na dan trke nešto što vam zaista treba.

Tapering i posljednih 7 dana do trke

Trening za maraton uzima puno vremena i energije. Ako želite biti najbolji na dan trke dajte vašem tijelu sve što mu je potrebno prije trke.

Trenirajte svoju mentalnu čvrstiću

Potrebno je puno više od jakih mišića i nogu. Ovdje govorimo o mentalnoj čvrstoći. Budite spremni na sve emocije koje možete iskusiti za vrijeme trke.