You are currently viewing HIIT poboljšava performanse kod trkača
Izvor: pixabay.com

HIIT poboljšava performanse kod trkača

Intervalni trening visokog intenziteta – HIIT – može vam pomoći da budete brži trkač, čak iako trčite duge distance.

Istraživanje u Velikoj Britaniji koje je uključivalo 32 trkača, svaki od njih je imao trening od 40K sedmično. 3K test na traci za trčanje kako bi odredili nivo kondicije trkača prije nego krenu sa dvosedmičnim HIIT programom na stacionarnom biciklu.

Trkači su podijeljeni u četiri grupe. Jedna grupa je imala regularan trening dok su ostale tri grupe radile vježbe na stacionarnom biciklu. Svi koji su bili u grupi gdje su se vježbe radile na stacionarnom biciklu završili su 6 intervala od 10 sekundi uz sve napore, ali odmor je varirao od grupe do grupe. Jedna grupa imala je samo 30 sekundi odmora, druga je imala 80 sekundi i zadnja grupa je imala dvije minute odmora.

Prva grupa i grupe koje su imale duži odmor nisu primjetile promijene u njihovim performansama. Grupa koja je imala samo 30 sekundi odmora bila je u stanju da unaprijedi performanse na 3K na traci za trčanje za 3%, što u prosjeku iznosi oko 25 sekundi.

Autori studije preporučuju HIIT trening na traci za trčanje kao brz način za povećanje brzine i dobra je opcija za cross treninga koji može pomoći da izbjegnete povrede. Uključite zagrijavanje i hlađenje, vježbe traju svega 15 minuta što je odlično za trkače koji ne žele da propuste trening jer su previše zauzeti.