You are currently viewing Zagrijavanje, hlađenje i tehnika trčanja
Izvor: pexels.com

Zagrijavanje, hlađenje i tehnika trčanja

Bilo da ste strastveni trkač ili tek počinjete nekoliko savjeta za poboljšanje vaše tehnike uvijek može koristiti.

Kontakt stopala sa zemljom

Sredina stopala je dio stopala koji je najbolje stabiliziran i odgovoran je za dinamički “prenos”. Ovo je najača tačka luka gdje mišići stopala mogu da uzmu maksimalni povrat energije od brzine i pogona sljedećeg koraka.

Šta da radite sa rukama

Vaše ruke diktiraju šta vaša druga noga treba da uradi. Pokušajte da formirate zatvoreni trougao sa gornjim dijelom tijela, nadlakticom i podlakticom. Ovo je takozvani trougao trkača. Fokusirajte se na dinamičko povlačenje laktova dok trčite. Povlačenje laktova unazad pomaže vam da dignete koljeno.  Ovo je posebno korisno kad idete uzbrdo. Zapamtite, frekvencija ruku određuje vašu kadencu. Što brže pomijerate ruke to su brži i dinamičniji pokreti nogu.

Gdje gledati

Uvijek držite pogled na tački od 10 do 20 metara isped vas. U ovom slučaju vaša glava je nastavak kičme, ovo omogućava da vaša kičma najbolje nadoknadi udar. Na ovaj način možete spriječiti napete i bolne mišiće u vratu i ramenima.

Zagrijavanje

Koristite prvih 10 do 15 minuta treninga da se zagrijete. Počnite opušteno onda polako povećavajte tempo – ovo omogućava vašem tijelu da se navikne i pripremi za vježbanje i izbjegne hladan start. Nakon ove kratke faze zagrijavanja trebate aktivirati važnu grupu mišića ponovo.

Da biste aktivirali mišiće ponovite uobičajene vježbe istezanja 5 – 6 puta i držite ih 5 do 6 sekundi. Istezanjem možete povećati protok krvi u mišiće i povećati njihov učinak.

Zašto je hlađenje važno i kako to uraditi kako treba

Faza hlađenja pokreće opravak – vaše tijelo razumije da je trening završen. Zato može početi da obrađuje stimulanse treninga kako bi dalje razvijao svoje performanse.

Da biste se ohldaili nakon treninga, trčite posljednih 5 do 10 minuta sa smanjenim intenzitetom, zatim istegnite sve velike mišićne grupe. Za razliku od zagrijavanja pokušajete da istezanje radite 30 – 40 sekundi. Vaši mišići će znati da je došlo vrijeme za smanjenje napetosti i regenereaciju.