You are currently viewing Plivanje – savršena alternativa za trening
Izvor: pexels.com

Plivanje – savršena alternativa za trening

Plivanje vas održava u formi i izaziva vaše tijelo – fleksibilnost, izdržljivost, brzina, kordinacija i snaga – dok ste lakši na zglobovima.

Radite na izdržljivosti

Dobar trening  plivanja dolazi sa nizom pozitivnih efekata koji povećavaju ućinak i istovremeno olakšavaju vaše tijelo. Čak i ako prvi koraci u hladnu vodu zahtjevaju određenu snagu i volju, samo probajte: sljedećih nekoliko razloga će vam pomoći da skočite u dubine:

Povećajte izdržljivost i poštedite vaše zglobove

Mnogi ljudi koji počinju sa sportom izdržljivosti bore se sa nepoznatim naprezanjem koje trčanje stavlja na njihove zglobove. Plivanje je idealna alternativa za njih. Voda podržava vašu tijelesnu težinu dok istovremeno smanjuje pritisak na zglobove – također omogućava izgradnju važnih mišića uz intenzivne treninge izdržljivosti.

Sve u jednom: trening izdržljivosti i snage

Plivanje je izazov za cijelo tijelo. Ova aktivnost ne samo da poboljšava vašu izdržljivost već vam omogućava i da izgradite mišiće.

Održivo sagorijevanje masti

Izgradnj mišića vam pomaže da izgubite na težini. Što više mišića imate više ćete sagoriti masti. Ovo je razlog zašto plivanje pomaže kod sagorijevanja masti na duže staze.

Plivanjem protiv zategnutih mišića

Blagi pokreti tokom plivanja pomažu u smanjenju napetosti mišića i bolova u vratu, ramenima i leđima dok istovremeno jačate mišiće.

Trabali biste plivati 45 minuta dva puta sedmično kako biste poboljšali svoju kondiciju i formu. Međutim, morate odlučiti koji stil plivanja vama najbolje odgovara i koji trening program radi za vas i kako da poboljšate svoje individualne performanse.

Koji stil plivanja je najbolji za vas?

“Plivanje izdržljivosti” je najlakši način da uđete u osnovni arobeni trening dok pojačavate metabolizam masti. Ako zaista želite da poboljšate vaš učinak i tražite izazov pokušajte sa intenzivnijim intervalnim treningom.

Koji stil plivanja da odaberete zavisi od vašeg treninga i ličnog nivoa kondicije i da li se osjećate ugodno u vodi.

Sa normalnim plivanjem ili prsnim plivanjem možete ojačati ruke i noge. Dobra forma je važna kako biste poštedjeli koljena i izbjegli povrede. Prsni stil plivanja se preporučuje samo ako nemate problema sa koljenima.

Oni koji većinu svog vremena provode sjedeći, što može stvoriti put ka hiperkifozi, trebali bi pokušati sa leđnim plivanjem. Ova tehnika plivanja omogućava da održite gornji dio tijela fleksibilnim i jača mišiće gornjeg dijela leđa. Ali budite oprezni teško je ostati na pravom putu ako samo gledate ka nebu.

Tehnika plivanja prsni kraul trenira vašu snagu, kordinaciju i izdržljivost i smatra se sportskom verzijom plivanja. Ova tehnika uglavnom jača mišiće ruku dok noge koristi kako biste ostali stabilni. Dobra tehnika plivanja i disanja vam omogućava da “gmižete” sa različitim intenzitetima.

Svaki stil i program plivanja ima svoje prednosti. Kombinujte stilove i programe plivanja kako biste dobili najbolje rezultate. Zbog stalnog mijenjanja napora vaše tijelo je izloženo izazovima.

Svaki početak je težak – ali vrijedi. Nakon nekoliko treninga primjetit ćete kako kretanje u vodi postaje lakše i zabavnije. Sagoriti ćete mnogo kalorija dok gurate svoje tijelo na veći nivo performansi.