You are currently viewing Najveće greške u maratonu
Izvor: pixabay.com

Najveće greške u maratonu

Bilo da trenirate za svoj prvi ili 25. maraton, svaki trkač osjeti nervozu zbog distance od 42km. Toliko varijabli, neke u kontroli trkača a neke ne, mogu diktirati vrstu iskustva i performanse koje trkač ima na dan trke.

Istina je da ne možemo ništa uraditi u vezi stvari koje su izvan naše kontrole, osim da upravljamo svojim reakcijama na njih, ali postoji mnogo stvari koje maratonac može kontrolisati i koje se mogu odrediti mnogo prije nego što dođe dan trke.

Izbjegavajte ove uobičajene greške i izvucite maksimum iz sebe na dan trke.

Previše i premalo treninga

Istina je da za ostvarenje ličnog rekorda na bilo kojoj udaljenosti zahtjeva izvršavanje novih strategija – od povećane kilometraže do treninga specifičnih za maraton – ali ako se pojavite na startnoj liniji maratona bez adekvatne pripreme, upaljenih i opterećenih nogu, s povredom ili s nedovoljnom zalihom glikogena je skoro pa sigurno garantovan neuspjeh.

Prebrzo odradite duga trčanja

Trčanje dužinskog treninga čak i malo brži tempom može dovesti do povreda, zamora pa i mentalnog izgaranja i sporijeg vremena na trci. Adaptiranje tempa na dužinskom treningu, 75 sec/km sporije od vašeg ciljanog tempa za trku riješit će navedene probleme.

Eksperimentisanje na dan trke

Postoji razlog zbog kojeg je ova izjava postala neobični kliše – jer je istinita. Prilika za testiranje novih brzina, namirnica, sportskih pića, čarapa itd., završila se s vašim posljednim dugim trčanjem. Držite se onog što znate i što ste radili na treningu kako bi mogli razmišljati o stvarima koje ne možete kontorlisat na dan trke.

Prerano ubrzate

Većina trenera i iskusnih maratonaca će vam reći da maraton ne postaje trka do posljednih 10K. Da bi došli do posljednih 10km sa dovoljno snage u nogama kako bi se mogli takmičiti do kraja, potrebno je da se opustite i uđete u ritam prva 32km.

Previše naglaska stavljate na vrijeme

Trkači sami sebi mogu prirediti emocionalni neuspjeh tako što vežu svoje ciljeve, snove i maratonske aspiracije za završno vrijeme.
Elitni trkači trče za najjači performans na taj dna, vrijeme je samo ishod tih performansi. Osim ako ne ciljaju na neki svjetski rekord. Drugi trkači rade upravo suprotnu stvar. Oni definišu uspjeh na osnovu završnog vremena. Svaki maraton je misterija koja sadrži jedinstvene izazove. Ključ je da trčite na maratonu radi vaše lične dobiti.