You are currently viewing Zašto bi trkači trebali da rade pilates
Izvor: pexels.com

Zašto bi trkači trebali da rade pilates

Pilates se često poredi sa jogom, ali oni zapravo imaju veoma različitu pozadinu. Dok je joga vjekovna praksa s bliskim vezama sa spiritualizmom, pilates je tehnika kondicioniranja tijela i uma koju je razvio Joseph Pilates.

Časovi pilatesa imaju vježbe s kojima možete poboljšati core stabilnost i podstaći zdravo držanje. Razna oprema kao što je pilates lopta, traka za vježbanje, valjci od pjene i sprave kao što su pilates reformatori se mogu koristiti prilikom vježbanja.

Zašto bi trkači trebali da rade pilates?

U jednom istraživanju u kojem su iskusni trkači 12 sedmica učestvovali u časovima pilatesa (2 časa od 1h svake sedmice) pokazalo je značajno poboljšanje njihovog završnog vremena na 5K, VO2 max i metaboličkog troška trčanja.

Štaviše, veća stabilnost je neophodna za dobru tehniku trčanja i da bi se izbjegla povreda. Što se tiče trkača, nekada i najmanja neuravnoteženost tijela može dovesti do problema. Tako da i malo poboljšanje držanja ili core stabilnosti vam znatno može pomoći.

Koja je razlika između vježbanja na strunjači za pilates i pilatesa sa reformatorima?

Oba načina vježbanja na isti način utiču na mišiće, samo s različitim izazovima. Vježbanje sa strunjačom se odvija na podu i može se raditi bez ikakve druge opreme. Pilates sa reformatorima se odvija pomoću univerzalnih reformatora (slika ispod). To su okvirne konstrukcije sa oprugama i remenicama koje stvaraju otpor dok se izvode vježbe.

Izvor: pixabay.com