You are currently viewing Najbolja podloga za trčanje
Izvor: pixabay.com

Najbolja podloga za trčanje

Postoji tako mnogo površina na kojima trkač može da trči –  kao što je cesta, trail, trava i na drugim površinama.

Ali koja je najbolja površina za trkača? Ako radite specifične treninge za maraton ili trening brzine onda se definitivno odlučite za relativno ravnu cestu. Ali ako želite preći više kilometara onda je bolja mekša površina.

Jedan od trenera kaže kako je meka podloga ogromna pervencija od povreda. Mnoge povrede kod trkača nastaju zbog prekomjerne upotrebe i ponavljanja pokreta. Neki trkači koriste alter-G ili trčanje u vodi kako bi skinuli stres sa kostiju, tetiva i ligamenata.

Ali ako nemate pristup vodi i alter-G, trčanje po mekoj površini može da skine stres sa tijela i može da vam omogući da trčite više bez povreda.

Ako završite vježbanje na mekšoj podlozi, ne zaboravite prilagoditi svoja očekivanja kad je vrijeme u pitanju i dopustite sebi da osjetite tempo. Kad trčite na travi uvijek ćete imati osjećaj da ste spori.

Mnoge elitne grupe za trening koriste travnjake, trail i zemljene puteve da bi odradili neke od najtežih treninga, posebno u sezoni kad je kilometraža velika, a intenzitet mali. Ako ste u usred treninga za maraton, pokušajte da trčite neke kilometre na mekoj površini vaše će vam tijelo biti zhvalno.