You are currently viewing 6 razloga zašto je sjedenje loše za vaše zdravlje
Izvor: pixabay.com

6 razloga zašto je sjedenje loše za vaše zdravlje

Da li većinu dana sjedite za stolom? Šest načina na koji sjedenje uništava vaše zdravlje i na koji se način možete prilagoditi i kretati se više tokom dana.

1. Loše držanje

Ne samo da sjedimo za stolom cijeli dan, nego nas većina sjedi nepravilno tj. pogrbljeno u položaju koji nam ne donosi dobro. Bolovi u leđima, zategnuti kukovi i bolovi u vratu – zvučili vam poznato? Nekoliko jednostavnih prilagođavanja mogu osigurati da kad sjedite, da sjedite kako treba.

Savjet: Potrudite se da su vam leđa ravna, a donji dio podržan od strane stolice. Ekran vašeg monitora treba da bude u visini vaših očiju kako biste spriječili pomicanje. Stopala bi trebala biti ravna na podu i ruke i noge trebaju da budu pod 90 stepeni.

2. Više ste skloni povredama

Sjedenje čitav dan deaktivira mišiće stražnjice. Što su manje aktivni mišići stražnjice, to zategnutiji postaju kukovi, zadnja loža i kvadriceps što uzrokuje bol u donjem dijelu leđa, koljena, vrata i ramena.

Savjet: Ustanite sa stolice i uradite vježbe za mišiće zadnjice poput čučnjeva ili leg raises.

3. Povećani rizik od bolesti

Istraživanja su otkrila da sjedeći način života može da poveća rizik od srčanih bolesti, dijabetisa tipa 2 i čak od raka. Vaš cilj treba da bude povećanje kretanja u svakodnevnom životu, ne samo u officu. Postanite “više pokretna” osoba.

Savjet: Krenite hodati odmah po officu.

4. Sabotira koristi od vježbanja

Istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu u Teksasu pokazala je zapravo da dugotrajno sjedenje može sabotirati koristi od treninga koji je odrđen ranije. Na primjer: ako ste trčali 60 minuta prije posla i poslije ste sjedili u officu 10h zaprvo ste izgubili 80% koristi od vježbanja.

Savjet: Sjedite na loptu za vježbanje umjesto na stolicu, organizujte sastanke u šetnji, umjesto lifta koristite stepenice, umjesto da sjedite za vrijeme pauze idite u šetnju ili naštimajte alarm da uradite vježbe koje možete uraditi za stolom u trajanju od 2 minute svako dva sata.

5. Previše sjedenja dovodi do … još više sjedenja

“Posao vam je bio naporan i samo želite da sjedite na kauču”. Zvuči li vam ovo poznato? Posao je mentalno iscrpljujući, posebno ako nemate vremena da ustanete i krećete se. Znamo da postoje iscrpljujući dani u officu kad samo želite otići kući i ležati na kauču i gledati TV. Kad vam je ovo na pameti pokušajte sebe upozoriti da se morate kretati.

Savjet: Idite na posao biciklom ili hodajte do posla ili izađite stanicu prije iz autobusa i ostatak puta idite pješke do posla. Kretanje prije i poslije posla pomaže vam da razbistrite misli i pomaže vam da se oslobodite bilo kakvog stresa.

6. Sagorijevate manje kalorija

Sagorijevate 30% manje kalorija kad sjedite u odnosu na to kad stojite. Koliko se puta uhvatite da grickate nešto dok sjedite i radite? Sagorijevanje 30% manje kalorija, sjdenje i jedenje hrane iako niste gladni ne ide ruku pod ruku.

Savjet: Koristite visoki sto tako da možete stajati, idite u šetnju dok držite sastanak s kolegom ili samo ustanite sa stolice što je češće moguće i pokrenite udove –  čak možete uraditi i neko brzo istezanje.

Vježbanje za stolom

Ako vam je čitanje ovog članka otvorilo oči i motivisalo vas da uključite više kretanja u svoj dan, pokušajte svakodnevno uraditi ovaj trening za vašim stolom:

  • Pustite da vam ruke vise uz kukove. Protresite ruke, dlanove i prste.
  • Nekoliko puta podignite i spustite ramena. Mičite ih kružnim pokretima prema nazad, zatim prema naprijed.
  • Ispružite noge, podignite stopala i pomjerajte ih kružno.
  • Savijte i ispružite koljena nekoliko puta.
  • Zatvorite oči na nekoliko sekundi. Otvorite ih i fokusirajte se na neki objekat koji je daleko, najbolje bi bilo da je objekat udaljen 20 metara. Ovo sprečava da preopteretite oči.

Savjeti da ostanete fit na poslu:

  • Pokušajte se što više kretati na poslu.
  • Ustanite barem jednom svaki sat vremena.
  • Sjedite pravilno kako biste izbjegli razvoj problema s leđima.
  • Ublažite naprezanje očiju.
  • Pokušajte svaki dan raditi vježbe za stolom.