You are currently viewing Može li prava hrana pomoći da se smanji upala i ubrza oporavak
Izvor: pexels.com

Može li prava hrana pomoći da se smanji upala i ubrza oporavak

Može li konzumiranje hrane pomoći kod umanjenja upale i ubrzati oporavak?

Kad vježbamo stvaramo reaktivne vrste kisika ili ROS koje mogu oštetiti ćelije i izazvati upale u tijelu. Ova vrsta upale se smatra akutnom i zapravo je normalna reakcija tijela. Dopušta da se tijelo prilagodi. Ustvari malo upale je normalna stvar.

Ako imate zdravu, uravnoteženu ishranu i dopuštate sebi da se oporavite od napornih treninga, vaše tijelo bi moglo biti u stanju da prirodno uravnoteži razinu upale. Ako ste inače zdravi i jedete većinom cjelovite namirnice, vjerovatno nećete imati većih problema. Također, nema dokaza da će neko povrće izazvati upalu osim ako niste alergični.

Loša ishrana kao što su čips, kolači i smrznuta jela vjerovatno neće omogućiti pravilan oporavak. Ovo može dovesti do upale koja postaje hronična. Simptomi uključuju grčeve koji ne prestaju, ekstreman umor i bol u stomaku. Hronična upala može da poveća vrijeme trajanja oporavka i može dovesti do većeg rizika od bolesti i povreda.

Hrana koja podstiče upalu

Smanjite unos namirnice koje podstiču upalu jer je oporavak poslije treninga ključan.

Namirnice koje podstiču upalu:

  • Prerađena hrana (pečeni kolači, čips, krekrei, slatkiši itd.)
  • Hrana koja sadrži prekomjernu masnoću

Hrana za uravnoteženje upale

Da bismo promovisali zadrav odgovor tijela na upalu, trebamo posmatrati hranu u nekoliko različitih kategorija. Uključite ove namirnice u svakodnevnu ishrnau kako biste pomogli da se smanji vrijeme oporavka i da se upala kontroliše.

  • Hrana bogata antocijaninom: Dobar izvor uključuju bobice, šljive, rotkvice, patlidžan, nar i trešnje.
  • Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama: Čija sjemenke, sjemenke lana, orasi i masna riba.
  • Začini: kurkuma, ruzmarin, đumbir, čili, biber, karanfilić i cimet.
  • Hrana bogata natri oksidom: Zeleno povrće (rokula, kelj, kupus), cvekla.
  • Hrana bogata vitaminima A, C i E: Jagoda, ananas, brokuli, suncokret, bademi, avokado, mrkva i slatki krompir.
  • Vitamin D: Gljive, riba, žumance, obagaćeni sokovi i mlijeko.