You are currently viewing Maksimalan i ciljani broj otkucaja srca – kako da ih pravilno izračunate
Izvor: pixabay.com

Maksimalan i ciljani broj otkucaja srca – kako da ih pravilno izračunate

Maksimalna zona otkucaja srca, ciljana zona otkucaja, otkucaji u stanju mirovanja: vjerovatno ste čuli sve ove termine u jednom trenutku, a da li vam je jasno šta oni znače i zašto su važni?

Kad je riječ o treningu i fizičkoj kondiciji, vaši otkucaji srca su važni.

Šta je otkucaj srca i zašto treba da brinete?

Vaši otkucaji srca su upravo ono što samo ime kaže – otkucaji srca kad ste u sanju mirovanja. Najbolje vrijeme da testirate otkucaje srca u mirovanju je ujutro kad se probudite. Možete testirati puls tako što ćete staviti kažiprst i srednji prst na radijalnu arteriju na desnom zglobu. Također možete otkriti vaš puls na karotidnoj arteriji na vratu. U oba slučaja prebrojite koliko puta osjetite puls u 15 sekundi, a zatim pomnožite taj broj sa 4 kako bi dobili otkucaje u minuti.

Zašto treba da znate broj otkucaja srca

Što brže možete da vratite otkucaje na otkucaje u stanju mirovanja kad se bavite kardiovaskularnim ativnostima, to je dobar pokazatelj kardiovaskularne sposobnosti.

Maksimalna zona otkucaja srca: kako da identifikujete vašu ciljanu zonu otkucaja srca

Da bi indentifikovali maksimalnu zonu otkucaja srca morate prvo izračunati maksimalnu brzinu otkucaja srca. Najlakši način da izračunate maksimalnu brzinu otkucaja srca je da koristite ovu jednostavnu jednačinu oduzimanja: 220 – vaše godine = maksimalan broj otkucaja srca. Zatim ćete morati uzeti 85% od maksimalnog broja otkucaja srca kako bi saznali ciljanu zonu otkucaja srca.

Uzet ćemo primjer osobe od 35 godina:

  • maksimalan broj otkucaja srca = 220 -35
  • maksimalan broj otkucaja srca =  185
  • ciljana broj otkucaja srca = maksimalan broj otkucaja srca x 0.85
  • ciljana broj otkucaja srca = 185 X 0.85
  • ciljana broj otkucaja srca = 157

Najlakši način za praćenje broja otkucaja srca je praćenje rada srca na monitoru dok radite kardio trening.

Trening u vašoj ciljanoj zoni otkucaja srca? Neki korisni savjeti za početnike

U početku – početnicima je teško da treniraju u ciljanoj zoni otkucaja srca – što je sasvim normalno. Može se reći da u nekim trenutcima za vrijeme kardio treninga dobivate iznad 85% čaki i iznad 100% maksimalnog broja otkucaja srca. Ovo je izuzetno teško održati tokom cijelog treninga, ali ne brinite, vjerovatno ćete osjetiti potrebu da se odmorite u tom trenutku i tako ćete se prirodno smiriti i smanjili broj otkucaja srca.

Ukoliko imate neke probleme sa srcem, koristite neke lijekove ili vam je liječnik savjetovao da ostanete unutar određenog broja otkucaja srca, obavezno slijedite upute.