You are currently viewing Kratka ubrzanja od 30 sekundi će vas učiniti bržim
Izvor: pixabay.com

Kratka ubrzanja od 30 sekundi će vas učiniti bržim

Težak napor na stazi ne mora uvijek biti sesija ponavljanja na stazi.

Trening brzine dolazi u brojnim oblicima od kojih su neki jednostavniji od drugih.

Ubrzanje su kratka ubrzanja koja traju samo 10 do 30 sekundi, ali su odličan način za razvijanje brzine dok istovremeno poboljšavaju vaš oblik trčanja i efikasnost. Ubrzanje je također idealan način da se poboljša sposobnost mozga da efikasno pošalje poruku mišićima da regrutuju mišićna vlakna za kontrakciju i opuštanje.

Mnogi treneri zagovaraju dodavanje ubrzanja na kraju lakših trčanja u trenutku kad ste već malo umorni. Ovo će vas prisliti da obratite posebnu pažnju na svoj obrazac trčanja. Možete da završite ubrzanje u posljednih nekoliko kilometara vašeg trčanja ili da ih uradite nakon završetka trčanja. Poželjno je da ih trčite na mekšoj površini kao što je trava. Možete početi sa dodavanjem 20 do 30 sekundi ubrzanja do kraja jednog ili dva lagana ciklusa svake sedmice.

Napredak ne bi trebao biti napor ili totalni sprint. Umjesto toga, trebali biste ubrzati do vrlo velike brzine u prvoj polovni, a zatim održite taj tempo nekoliko sekundi prije nego što usporite do hodanja. Uzmite oko minute da se potpuno opravite i uhvatite dah između svakog koraka laganim hodanjem ili trčanjem.

Ubrzanje – korisna alatka prije početka bilo kojeg treninga. Završite četiri do šest ubrzanja prije uobičajnog intervala i tempa kako biste pripremili tijelo na stres. Ovo će vam pomoći da povećate broj otkucaja srca i da se pumpa više krvi u radne mišiće. Trebali biste razmisliti o dodavanju ubrzanja prije kraćih utrka kao što su 5K i 10K.

Nastojite dodati ubrzanje jednom ili dva puta sedmično na laganim trčanjima ili prije bilo koje teške trke. Dodavanje ubrzanja za vrijeme nekoliko mjeseci trebalo bi da rezultira brže i efikasnije trčanje.