You are currently viewing Kako utvrditi da li imate zdravu težinu
Izvor: pixabay.com

Kako utvrditi da li imate zdravu težinu

Proljeće i ljeto nisu tako daleko i za mnoge od vas vrijeme je da počnete razmišljati o ljetnom odmoru i još važnije o vašem ”beach body”.

Zdrava ishrana igra veliku ulogu u ovome. Kada pogledate u ogledalo, vidite da put do idealnog tijela neće biti lagan. Morate promijeniti svoju isharnu i rutinu treninga.

Da li zaista trebate izgubiti težinu?

Prije nego što krenete sa ograničavanjem kalorija, treningom 3 sata na dan, razmislite o tome koliko zapravo trebate izgubiti (ili dobiti) kilograma da biste imali zdravu kilažu.

Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja vaše idealne težine. Nažalost ne postoji ”jedna rutina odgovara svima”. Neki od faktora koji utiču na težinu kod trkača su:

  • Spol
  • Godine
  • Genetika

Čak i ako svi ti faktori ne idu u vašu korist, moguće je održati zdravu kilažu, iako to može biti teže. Skidanje 2 ili 3 kilograma vam neće pomoći da postanete bolji trkač ili da budete zdraviji, ali vas može dovesti do težine u kojoj se vi osjećate najugodnije. Nažalost, većina nikad ne dostigne svoju idealu težinu, a ako uspiju, onda još više teže savršenstvu. Takva težina obično nije zdrava za naše tijelo, tako da će vam se stara težina vratiti.

Pogledajte svoj procenat masnoće u tijelu…

Dakle, kako možemo utvrditi da li imamo zdravu težinu kao trkač? Kako možemo znati da li je težina kojoj težimo realna?

Najlakši način da to uradite je da pogledate svoj procenat masnoće u tijelu, kako biste vidjeli da li spada u preporučenu zonu. Većina doktorskih ordinacija ima alat za mjerenje procenta masnoće, ali ako niste u mogućnosti da posjetite do doktora, moguće je izračunati procenat tjelesene masnoće i kod kuće pomoću vage za analizu tijela.

… ili vaš BMI (indeks tjelesne mase)

Ako je određivanje procenta masnoće u tijelu previše komplikovano i zbunjujuće za vas, postoji lakši način. Indeks tjelesne mase se također može koristiti da se procijeni da li je vaša težina u pravilnom opsegu za vašu visinu i strukturu kostiju.

Za odrasle od 20 ili više godina:

  • Manje od 18.5: pothranjenost
  • 18.5 – 24.9: normalna težina
  • 25 – 29: prekomjerna težina
  • 30 ili više: pretilost (gojaznost)

Međutim, prije nego što nastavimo, važno je napomenuti da BMI nije precizan kao procenat masnoće u tijelu kada je riječ o određivanju vaše idealne tjelesne težine. Većina trkača zna da su mišići teži od masnoće, što znači da neki trkači mogu dobiti BMI koji pokazuje prekomjernu težinu iako im se tijelo sastoji od čistih mišića.

Ako vam BMI pokaže da ste u normalnom opsegu, to znači da je vaša težina zdrava za vaše tijelo i strukturu kostiju što će vam omogućit da ostvarite svoje ciljeve kao trkač dok snabdijevate svoje tijelo ispravno do kraja života. Međutim, ako vam BMI pokaže da ste ispod ili preko limita, nemojte paničariti. Slušajte svoje tijelo – da li trebate dobiti ili izgubiti na kilaži? Možda je vrijeme da promijenite način života.

Kako kilaža utiče na trčanje?

Većina trkača misli da što su lakši, to će biti brži, a to je uglavnom zbog toga što gledaju elitne trkače koji su podesili svoja tijela za maksimalnu efikasnost. Oni imaju nutricioniste koji im pomažu tako da svaki zalogaj hrane koji unesu u sebe ima svoju svrhu. Ali, poenta je da ovi trkači zarađuju za život trčeći, tako da je za njih jako bitno kako će završiti trku.

Za većinu trkača ovo je nerealno i nezdravo. U zadnje vrijeme moguće je vidjeti trkače različitih veličina koji trče na elitnom nivou. To pokazuje da trčanje sa težinom koja je zdrava za vas najvažnije, a ne da budete što lakši.

Ako se još uvijek niste uvjerili da ”lakše ne znači bolje”, možda će vam ovo pomoći. Istraživanja su otkrila da kada dođe do povrede, postoji veza između fraktura i BMI-a ispod 21. Oni čiji je BMI ispod 21 imali su veću stopu povreda od onih koji su imali BMI veći od 26. S tim što, jedan faktor koji se često ne uzima u obzir kada je riječ o povredama je prekomjerna težina. S viškom kilograma koje imate stvarate stres na svoje tijelo i to može dovesti do većeg opterećenja.

BMI kalkulator

Supplied by BMI Calculator USA