You are currently viewing Kratka ponavljanja za trening brzine
Izvor: pixabay.com

Kratka ponavljanja za trening brzine

Za mnoge trkače u ranoj fazi treninga naglasak je na izgradnji kilometraže. Neki ljudi imaju veliku želju da odrade kvalitetan trening dok su uvjeti dobri i dok se osjećaju svježe. Kratka ponavljanja su odlična kao dodatni trening.

Pravi trening brzine se postiže kroz ubrzanja ili brdske sprintove. Brzo trčanje je više relevantno za prosječnog trkača, trening brzine znači trčanje bržim korakom u ili oko tempa trke. Ova vrsta treninga je usmjerena na energetske sisteme potrebne za održavanje tih koraka na dužim periodima. Također ova vrsta treninga čini da tempo bude ugodniji.

Jedan od najjednostavnijih načina da se razvije ovaj tip brzine je da se trči brzo u kratkim vremenskim periodima. Trening koji uključuju kratke intervale kao što su 200m i 400m ponavljanja.

Ovo ponavljanje se često trči nešto brže od tempa za %k trke sa minimalnim odmorom između. Ova vrsta treninga trebala bi biti urađena na već ucrtanoj i izmjerenoj stazi, ali također se može lagano završiti ponavljanjem na cesti koristeći GPS.

Zagrijte se 10 – 15 minuta sa laganim trčanjem. I kad budete dovoljno spremni završite jedno od sljedećeg:

  • 4 – 5 serija od 5 X 200m sa tempom 5K i 200m odmora između ponavljanja i 400m odmora između serija
  • 2 – 3 serije od 6 do 8 X 400m sa tempom 5 – 10K sa 400m između ponavljanja i 800m između serija
  • 3 -4 serije od 200 – 200 -400 -400 sa 5 – 10K tempom sa 200m ponavljanja između i 400m između serija.

Budite sigurni da se ohladite nakon završetka treninga sa još 10 – 15 minuta laganog trčanja. Uzmite sljedeći dan kako biste trčali lagano, prije nego što pokušate još jedan napor.