You are currently viewing Trčite da biste ostali pozitivni
Izvor: pixabay.com

Trčite da biste ostali pozitivni

Postoji mit o tome da su svi trkači nevjerovatno pozitivni ljudi. Naravno, puno je trkača sretno, ali imaju i oni loše dane.

Svako ima vlastiti razlog zašto trči, ali jedna od ogromnih prednosti trčanja je da donosi prednosti mentalnom zdravlju i smanjuje rizik od depresije. Mnogi ljudi se zalažu za “trčanjem protiv depresije”.

Trčite kad ste pod stresom

Jutarnje ili kasno trčaje je odlično, ali je također i dobra taktika za oslobađanje od negativnosti, planirajte trčanje kad imate stresan dan. Trčanje difuzuje situacije visoke aksiznosti što dovodi do porasta endorfina kad vam je potrebno.

Odvojite vrijeme za sedmično trčanje

Ideja je da u nedelju trčite što više kilometara možete. Ako trčite zbog mentalnog zdravlja, možete na taj način pristupiti trčanju i prilagoditi ga vama. Umjesto trčanja fokusiranog na veliku kilometražu, trčite malo duže nego što bi inače kako biste imali vremena za razmišljanje.

Planirajte aktivnosti koje vas smiruju poslije trčanja

Znate onaj dobar osjećaj koji ste dobili za vrijeme treninga? Zadržite ga tako što ćete nastaviti da radite nešto što vas opušta i nešto u čemu uživate poslije trčanja.

Trčite po lošem vremenu

Dok ste unutra, napolju izgleda kao da je loše vrijeme. Sve dok ste unutra tako će i biti, kad jednom izađete vidjeti ćete da baš i nije loše vrijeme.

Ne uzrujavajte se! Izađite napolje

Umjesto da paničarite, obucite patike i pređite nekoliko kilometara. Ako se nađete u situaciji u kojoj ne možete da se snađete, trčanje vam može pomoći da pojednostavite probleme ili čak nađete riješenje.

Ostanite na stazi

Da trčanje može biti odlično kad imate loš dan. Ostanite na stazi i trčite i kad niste pod stresom.

Dajte sebi oduška poslije 5K

Dajte sebi oduška i pustite emocije da govore, ovo može biti način da se riješite tereta i fokusirate se na probleme. Kad završite sa trčanjem možda će se vaše raspoloženje dignuti i možda ćete zaboraviti na ono što vas muči.

Lažite sebi: recite da idete u šetnju

Svako ima dan kad nema motivacije za posao ili vježbanje. Jednostavno obucite odjeću za trčanje i lažite sebi da idete u šetnju. Kad ne možete trčati šetnja može biti dobar izbor. Bolja je i šetnja od sjedenja.