You are currently viewing 5 grešaka koje trkači prave na dan trke
Slika: Pixabay

5 grešaka koje trkači prave na dan trke

Obzirom da se ove greške dešavaju kako početnicima tako i iskusnim trkačima odlučili smo ih spomenuti i skrenuti pažnju na njih. Takođe vam preporučujemo da napravite “TODO” listu i imate je na vidnom mjestu dan prije trke.  

Pogledajmo kojih to pet grešaka treba izbjegavati na dan trke: 

1. Izbjegavanje zagrijavanja 

 Većina trkača se ne zagrijave dovoljno dobro i započne trkaću avanturu sa mislima “Zagrijat ću se dok trčim.”, što je jedna od većih grešaka koja može izazvati ozbiljne povrede zglobova i mišića. S toga, zagrijavanje je ključna stavka koju treba obavezno obaviti prije samog početka bilo koje trke, pa čak i treninga. 

2. Ne ostavljanje dovoljno vremena za preuzimanje startnog paketa

Mjesecima prije trke spremate se za veliki dan i razmišljate o tom datumu, međutim, postoje i druge stvari koje trebate imati na umu prije nego što stanete na startnu crtu. Ostavite dovoljno vremena da odete po startni paket i uzmete vaš startni broj. (Posebno ako je trka daleko od vas i dugo putujete na odredište.) Neke trke nemaju mogućnost preuzimanja paketa na dan trke tako da je posljednja stvar koja želite da vam se desi da ostanete bez startnog broja. Poštujte termine organizatora i preuzmite pakete na vrijeme.

3. Upotreba nove opreme na dan trke

Jedna od većih grešaka, koja se zna desiti posebno novim trkačima, jeste, da novu opremu koriste na dan trke. 

Problem sa ovim pristupom je ogroman jer će izazvati povrede i žuljeve na nogama i onesposobiti vas da trčite i uživate u trci.

Novu opremu je potrebno neki period koristiti na treninzima i “razgaziti” da biste znali šta možete očekivati od nje. Takođe, oprema koju ste koristili na treningu je dosta udobnija i komfornija od nove i “nerazgažene” opreme.

4. Eksperimentisanje sa dodacima ishrani

Ovaj dio se odnosi baš na ono što većina katkad želi ili čak uradi, a to je, testiranje novih preparata na dan trke.

Posljednja stvar koju želite da vam se desi jeste, u najmanju ruku, da imate stomačne probleme tokom trke, a svi znamo kako je to neugodno iskustvo, posebno ako trčite cestovnu trku 🙂 . S toga, izbjegavajte testiranje dodataka ishrani na dan trke. Testove radite na treningu i bilježite ih kako biste bili u mogućnosti znati šta vašem organizmu više odgovara, jer svaki organizam drugačije reaguje na različite dodatke.

5. Propuštanje trenutka

Posljednja stavka na listi i jedna od važnijih koja upotpunjuje trku jeste uživanje u trenutku. 

U današnjem vremenu prepunom tehnologije, telefona, aparata za slikanje i snimanje, često prirodu posmatramo kroz objektiv kamere a ne kroz naš “prirodni objektiv” – oko. Ukoliko trčite trail trku ili ste na treningu u prirodi,  prepustite se trenutku i uživajte u svemu što vidite i ne vidite oko vas (zrak). 

Vjerovatno i vi imate nekih interesantnih savjeta koje biste željeli podijeliti kako sa starim tako i sa novim trkačima, s toga ih slobono ostavite u komentaru ispod i prenesite neka od vaših iskustava na ovu temu.