You are currently viewing Koliko vremena treba proći između obroka i trčanja za najbolje rezultate
Izvor: pexels.com

Koliko vremena treba proći između obroka i trčanja za najbolje rezultate

U nekom trenutku tokom trkače karijere naići ćete na savjete da treba da izbjegavate da jedete veliki obrok prije trčanja i da treba da jedete manje obroke od 200 do 300 kalorija. Iako je važno znati koliko trebate jesti prije trčanja isto toliko je važno znati koliko treba sačekati nakon jela da odete na trčanje.

Definicija “velikog obroka” je obrok koji sadrži više od 600 kalorija sa nekoliko grama proteina ili ugljikohidrata i malo masti – klasičan ručak ili veliki doručak. Ako imate ovakav obrok trebali bi sačekati tri do četiri sata prije trčanja, kako bi vaš organizam imao vremena da probavi hranu.

Varenje zahtjeva prilično veliku količinu energije tijela. Da bi se olakšao proces varenja tijelo usmjerava protok krvi u želudac i druge unutrašnje organe kako bi se ostvario proces varenja – ovo je često razlog zašto se osjećate pospano nakon velikog obroka. Povećani dotok krvi u unutrašnje organe znači manje protoka krvi u mišiće.

Kad imamo pun želudac trčanje je teško i neugodno jer tijelo nije dizajnirano da istovremeno radi probavu i vježbanje. Grčevi u stomaku, bolovi u stomaku ili drugi problem sa želudcem su najčešće pritužbe kad pokušate trčati sa preopterećenim stomakom. Trčanje sa punim želudcem može da poremeti probavni trakt.

Kad je u pitanju manji obrok ili grickalice (misli se na 200 do 300 kalorija) trebate sačekati sat ili dva kako bi vaše tijelo imalo vremena da probavi hranu. Ako su vaše grickalice napravljene od jednostavnih ugljikohidrata i malo masti i proteina kao što je banana i mafin sa džemom jedan sat je dovoljan jer su jednostavni ugljikohidrati lakši za probaviti. Ako u obrok uključite još masti i proteina kao što je šolja jogurta i tost sa kikiriki puterom najbolje bi bilo da sačekate malo više od sata prije nego odete na trčanje.

Za najbolje rezultate treninga, nemojte trčati tri do četiri sata poslije velikog obroka, pogotova ako vježba zahtjeva neki intenzitet. Za male užine i brze obroke dajte sebi sat ili dva da probavite hranu prije nego odete na trčanje.