You are currently viewing Da li imate koristi od hladnog tuša?
Izvor: pixabay.com

Da li imate koristi od hladnog tuša?

  • Post category:Featured
  • Reading time:4 mins read

Sigurno već znate za prednosti ledenih kupki. Istraživanja pokazuju da su ledene kupke jedan od načina da smanjite bol u mišićima, umor, oštećenje mišića i upalu nakon fizičke aktivnosti.

Budimo realni – kada puna leda – sigurno biste radije bili negdje drugo poslije napornog, ljetnog trčanja. Koja je sljedeća najbolja stvar, ledeni tuš. A da li imate koristi od hladnog tuša? Iako nije isto kao uranjaje u ledenu kadu, čak i nekoliko minuta boravka ispod ledene vode može uticati na način rada i opravka.  

Šta ledeni tuš čini vašem tijelu?

Hladan tuš može da učini čuda za vas, posebno ako trčite po toplom vremenu. Tjelesna temperature je najniža na početku treninga i povećava se za vrijeme trčanja.

Vjerovatno je da ćete se žudjeti za hladnom vodom, koja može pružiti olakšanje za upaljene mišiće i dati svakom dijelu tijela podsticaj.  “Skakanje” pod haladn tuš odmah nakon treninga je odlična ideja jer ćete brže smanjiti tijelesnu temperaturu i lakše ćete se opraviti.

Razlog zagrijavanja tijela za vrijeme trčanja je zbog toga što se vaša krv dijeli sa kožom, mišićima i srcem. Kad koristite hladnu vodu da ohladite vašu kožu, vaše tijelo može poslati krv nazad do važnih područja kao što su želudac i crijeva kako biste mogli bolje podnijeti hranu i hidrataciju. Poslije haldnog tuša osjećati ćete se manje umorno.

Izlaganje hladnoj vodi uzrokuje vazokonstrikciju (stezanje krvnih sudova: sa povećanjem krvnog pritiska, usporenjem krvotoka i opadanje temperature). Ovo jača srce i krvne sudove i dugoročno poboljšava cirkulaciju. Poboljšana cirkulacija doprinosi ukupnom zdravlju, performansama i opravku tako što pomaže da se ključni sastojci i energija isporučuju mišićima i organima dok istovrmeno uklanja metaboličke otpade kao što je mliječna kiselina.

Šta hladan tuš čini vašem mozgu ?

Istraživanje je pokazalo da hladan tuš pomaže kod smanjenja depresije. Adrenalinski nalet koji se javlja kad uranjate u hladnu vodu dovodi do stvaranja norepinefrina koji pomaže kod povećanja energije, fokusa i performansi.

Svaki put kad se možete prisiliti da izdržite neugodnu situaciju to vas prisiljava da ojačate. Ako možete stati pod hladan tuš, razmislite koje još neugodne situacije možete da prevaziđete. Razvijanje mentalne snage je jednako važno kao i razvijanje fizičke snage.

Koliko hladan tuš treba da bude?

Svaka definicija hladnoće je drugačija –  posebno kad ste zagrijani nakon trčanja. Ako je vaša temperature poslije ljetnog  trčanja 39°C ili 40°C, stajanje u vodi od 1°C biti će vam užasno iskustvo. 15°C, još uvijek je hladno, ali možete osjetiti osvježenje. Dakle ne postoji tačan odgovor koliko bi voda trebala biti hladna. Generalno što je voda hladnija to bolje i što duže možete podnijeti hladnu vodu to je bolje.

Najbolje bi bilo da postepeno sa hladnim tušem. Cilj je da vam hladan tuš postane rutina. Možete početi sa 30 sekundi tuširanja hladnom vodom na kraju vašeg tuširanja, i svaki dan možete povećavati vrijeme tuširanja hladnom vodom dok hladan tuš ne postane dio vaše svakodnevne rutine.